4 RAZLOGA JE TIMIJAN BILJKA ZA ZIMSKO ZDRAVLJE


Majina duica je biljka za zimsko zdravlje   Blog biljne akademije   Saznajte sve o mnogim uporabama biljke timijana

4 RAZLOGA JE TIMIJAN BILJKA ZA ZIMSKO ZDRAVLJE

Postoje mnogi biljni saveznici koje možete uživati ​​u radu tijekom dugih, hladnih zimskih mjeseci. 

Jagoda i divljač su par koji vam padne na pamet, ili su vam astragalus ili angelica bolje pristajali. Međutim, možda će vas iznenaditi da je biljka skrivena u vašem kuhinjskom ormariću, timijan, suštinski začin za zimu.

Iako su njezine izvorne biljne namirnice u velikoj mjeri zaboravljene u korist svoje uloge u kuhinji, majčina dušica je nekoć zauzimala važno mjesto u travićevoj materiji medici, a zaslužuje i drugi izgled za suvremenog domaćeg travara - osobito tijekom zime.

Danas ćemo istražiti način na koji su drevni ljudi koristili majčinu dušicu kao i 4 namjene majčine dušice kao biljku za zimsko zdravlje.

Timijan: Drevna biljna tradicija

Botanički naziv timina dolazi od grčke riječi thymos , što znači jaka. Tijekom stoljeća ova se biljka za zagrijavanje i sušenje oslanjala na antispazmodična, nervna, adstrigentna, antiseptička, dekongestivna i karminativna svojstva.

Preko mnogih povijesnih biljaka koje govore o majčini duši, postaje jasno da je ova biljka posebno cijenjena za pluća i grlo, te je visoko cijenjena kao probavni lijek. Culpeper, koji piše 1653., govori nam:

“To je plemeniti ojačivač pluća, kao značajan kao što raste; niti postoji oskudan bolji lijek za tu bolest kod djece koju obično nazivaju bradavicom, nego što je to. Čisti tijelo sluzi i izvrstan je lijek za kratak dah. Ona ubija crve u trbuhu, a kao značajna Venerina biljka, provocira termine, daje sigurnu i brzu isporuku ženama u trudnoći i dovodi poslije rođenja. To je tako bezopasno da se ne trebate bojati korištenja. Masti od nje oduzimaju vruće otekline i bradavice, pomažu išijasu i tuposti vida, te oduzimaju bolove i tvrdoću slezene. Izvrstan je za one koji su uznemireni s gihtom. Olakšava bolove u slabinama i kukovima. Biljka je na bilo koji način iznutra, tješi želudac i izbacuje vjetar (Culpeper, 1653).

4 koristi za timijan kao biljka za zimske zdravlje

U nastavku se nalaze 4 primjene za opremanje timijana za hladne zimske mjesece.

Majina duica je biljka za zimsko zdravlje   Blog biljne akademije   Saznajte sve o mnogim uporabama biljke timijana

1. Pluća i grlo

Moderni travar Leslie Tierra primjećuje da timijan djeluje kao ekspektorans, antitusik i bronhodilatator te je koristan za akutne ili kronične probleme s disanjem, uključujući kašalj i bronhitis.

S tradicionalnom reputacijom i kao antispazmodičar i kao biljka za podršku plućima, timijan je nekada korišten za hripavac (Kings, 1898). B esides je biljka za pluća, timijan ima umirujuće djelovanje na grlo kada se koristi kao ispiranje grla, i može biti korisno za upaljeno grlo, laringitis i tonzilitis (Hoffmann, 2003).  

2. Promicati zdravu probavu

Drugo područje izvrsnosti u timinu jest probavni trakt, a ova biljka ima reputaciju za poboljšanje apetita i probave. Kao karminativan i antispazmodičan, može biti od pomoći kada postoji plin, kolika ili problemi s grčevima i napetostima u probavnom traktu. Možda je to jedan od razloga što je postao tako popularan začin kuhanja!

Adstrigentno djelovanje timijana također ga čini korisnim za drugu vrstu probavnog poremećaja - proljev (McIntyre, 2010). David Hoffmann primjećuje da ta ista nježna strpljivost dobro djeluje na probleme u djetinjstvu kao što je vlaženje u krevet (Hoffmann, 2003).

3. Tematska uporaba

Izvana, zagrijavanje timena, stimulirajuća priroda može se dobro iskoristiti u linimentima za bolove u zglobovima ili mišićima, ili kao linimenti ili ispiranja za posjekotine i rane.

Prema A Modern Herbal , tematska upotreba timola, dobivena iz majčine dušice, nekad se koristila u području medicine:

Thymol je snažan antiseptik za unutarnju i vanjsku uporabu; koristi se i kao dezodorans i lokalni anestetik. Opsežno se koristi za liječenje gaze i vune za kirurške zavoje. Djeluje slično karbolnoj kiselini, ali manje iritira rane, dok je njena germicidna aktivnost veća. Stoga je poželjniji kao oblačenje i tijekom posljednjih godina bio je jedan od najčešće korištenih antiseptika ” (Grieve, 1941).

Iako je cijela biljka mnogo blaža i sigurnija u akciji od izoliranog timola, majčina dušica također čini lijepo biljno potapanje za balansiranje zdravlja kože i noktiju, dok se bori protiv gljivične infekcije.

4. Timijan kao živac

Među modernim načinima korištenja, herbalist Matthew Wood primjećuje da je riječ o "vrlo snažnom lijeku, dubokom iskopavanju sustava", te da pomaže rastjerivanju viška topline i tanke sluzi, što još jednom potvrđuje vrijednost timena za pluća. On također primjećuje, međutim, da kao dušnik majčina dušica djeluje kao parasimpatički relaksant i da je vrijedna konvalescentna biljka zahvaljujući svojoj sposobnosti da poboljša probavu i prehranu (Wood, 2008).

Anne McIntyre također upućuje na svojstva nerva majčine dušice, te navodi da je to jačanje tonika za mentalnu i fizičku iscrpljenost i pomaže u ublažavanju napetosti i tjeskobe (McIntyre, 2010).

Majina duica je biljka za zimsko zdravlje   Blog biljne akademije   Saznajte sve o mnogim uporabama biljke timijana

Kako staviti Thyme koristiti

Kuhanje s timijanom

Naravno, timijan još uvijek ima zasluženo mjesto u kabinetu začinima. Ne samo da je bogat željezom i antioksidansima (McBride, 2010), timijan je sposoban miješati okuse s mnogim drugim biljem te je kod kuće u širokom rasponu recepata. Majčina dušica je važan dio biljaka Provence, bliskoistočnog za'atara i karipskog trbušnog začina, te je dobrodošao sastojak u svemu, od povrća i juha do kolača. Majčina dušica se cijeni kao začin koji se zagrijava kako bi se uključio u zimska jela, pomažući tijelu da izbjegne hladnoću.

Korištenje timijana kao čaja

Prilikom pripreme čaja s timijanom, 2 čajne žličice sušene biljke može se koristiti s 1 šalicom kipuće vode do tri puta dnevno; Ako se koristi ekstraktni oblik majčine dušice, 2 do 4 ml ekstrakta može se koristiti tri puta dnevno (Hoffmann, 2003). Ove veličine posluživanja su za odrasle. Kao kulinarska biljka, timijan je također kod kuće u recepturama za biljne vode, octa i med.

Majčina dušica se općenito smatra sigurnom i za odrasle i za djecu, ali možda nije prikladna za uporabu tijekom trudnoće zbog tradicije upotrebe kao emmenagoga (Brinker, 2001).

Kako možete saznati više o zimskim biljem

Ako ste znatiželjni u pogledu drugih biljaka koje su posebno pogodne za zimske izazove, baza podataka biljke Herbarium sadrži mnogo opsežnih profila za zimske favorite kao što su astragalus, ehinacea, anđelika, divizma, elegancija i sljez. Uz bazu monografija koja se stalno širi, članstvo u Herbariju također nudi mnoge dubinske članke o biljnim temama koje nećete naći nigdje drugdje, kao i pristup prekrasnim popustima s našim partnerima i na tečajevima Akademije. Herbarij je vitalna virtualna zbirka resursa koja će vam pomoći da svoje biljne studije podignete na sljedeću razinu.

Dođite provjeriti Herbarij i postanite član danas!

REFERENCE

Brinker, Francis. (2001). Biljne kontraindikacije i interakcije s lijekovima . Oregon: Eklektične medicinske publikacije.

Culpeper, Nicholas. (1653). Cijeli biljni . Preuzeto s http://www.complete-herbal.com/culpepper/thyme.htm

Tužno, Maude. () Moderni biljni . Preuzeto s:   http://botanical.com/botanical/mgmh/t/thygar16.html

Hoffmann, David. (2003). Medicinski herbalizam: znanost i praksa biljne medicine . Rochester, VT: Press Healing Arts.

Felter, H .; Lloyd, J. (1898). King's American Dispenzatory . Preuzeto s:  http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/thymus.html

McBride, Kami. (2010). Biljna kuhinja . San Francisco, CA: Conari Press.

McIntyre, Anne. (2010). Cijeli biljni učitelj . London, Velika Britanija: Gaia.

Tierra, Leslie. (2003). Liječenje biljem života . Berkeley, CA: Crossing Press.

Wood, Matthew. (2008). Zemaljski biljni : potpuni vodič za stare biljne biljke u svijetu.

Sign In or Register to comment.