Anonimnost na internetu

FloFlo admin
uređeno Siječanj 19 u Kompjuteri i internet
Šta predstavlja za vas anonimnost na internetu, pogotovo ako kupujete sjeme, opremu za uzgoj, ili jednostavno želite anonimno surfati internetom? Tor (web browser):
Tor čini mreža servera koja omogućava konektovanje kroz nekoliko virtuelnih tunela umesto direktne konekcije, omogućavajući pojedincima i organizacijama da dijele informacije bez kompromitovanja privatnosti. Tor štiti od jednog od najčešćih oblika internet prismotre — analize saobraćaja.
https://www.torproject.org/
Za mobilne telefone aplikacija: https://guardianproject.info/apps/orbot/

Offshore e-mail servis:
www.protonmail.com 
  1. nema ip logiranja
  2. end-to-end enkripcija
Bitno je da izaberete FREE paket, i ne koristite [email protected] za prijavu mejla, već koristite alias/pseudonim.

Čuvanje šifri:
Ovaj i slični softveri će vam omogućiti da kreirate jedinstvene šifre za svaki sajt, a da u isto vrijeme ne opterećujete sebe pamćenjem brojeva i slova. Alternativa je smišljanje dugih, neobičnih fraza i redovno mjenjanje šifre.
https://www.keepassx.org/
Enkripcija telefona i kompjutera:
Korisnici Windows operativnog sistema mogu zaštititi svoj disk uz pomoć BitLockera, u nekoliko jednostavnih koraka. Setovanje PINa će vas odvesti u igranje se opcijama operativnog sistema, ali ne bi trebalo da bude komplikovano ako pratite korak po korak.

Svoj Mac možete enkriptovati kroz osposobljavanje FileVault-a (System Preferences > Security and Privacy). Preporučuje se da izbegnete resetovanje šifre preko iClouda, jer je Apple obavezan da daje podatke nadležnim organima.

Enkriptovanje Linuxa moguće je samo tokom instalacije sistema, a ako ga već koristite moraćete reinstalirati.

Enkripcija telefonskih razgovora i poruka može se obaviti jednostavno uz aplikacije koje su na raspolaganju, poput Signal i ChatSecure.

Ostale chat aplikacije i servisi koji bi mogli doći u obzir bi bili IRC, no isto zavisi koji irc server koristite za komunikaciju.
(Tutoriali: https://www.anonops.com/tutorials.html)
Označeno:
Sign In or Register to comment.