Rak dojke i konoplja

CiliCili admin
uređeno Ožujak 4 u Medicinska upotreba
       Rak dojke  i konoplja
 • rak dojke marihuane

Rak dojke je katastrofalna bolest koja utječe na živote pacijenata i obitelji u svim dijelovima svijeta.

Rak dojke ostaje  najčešći  malignitet među zapadnim Ženama ja Cini  22,9%  svih Vrsta Raka Kod žena širom svijeta. U 2008. godini rak dojke prijavljen  je  kao uzrok preko 450.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.


Kanabinoidi i rak

Iako je marihuane medicinska svojstva prvi put dokumentirana ljudskom civilizacijom prije terapije, terapijski potencijal  kanabinoida  - medicinskih sastojaka koji se nalaze u marihuani - u liječenju raka otkriven je tek nedavno. Od kasnih 1990-ih, brojne pretkliničke studije pokazale su antitumorske učinke kanabinoida u različitim vrstama raka.

Istraživanja  pokazuju da su kanabinoidni receptori prekomjerno eksprimirani u tumorskim stanicama određenih vrsta raka, kao što su karcinom jetre, pluća, prostata i dojke. Stoga su znanstvenici naveli da vjeruju da  endokanabinoidni sustav  može biti reguliran kod raka u prirodnom biološkom naporu za borbu protiv ove bolesti.

Studije  također pokazuju da kada se kanabinoidi daju i vežu na ove receptore, oni mogu inhibirati rast stanica koja sprečava proliferaciju stanice raka i inducira smrt stanice raka (apoptoza). Nadalje, utvrđeno  je  da  kanabinoidi  umanjuju tumorsku angiogenezu - povećanje lokaliziranog protoka krvi uzrokovanog tumorskim stanicama - i metastaziranje - širenje raka na druge organe.

Kanabinoidi i rak dojke

Dok su napredak u medicini u raku dojke napredovao posljednjih desetljeća, određeni tumori dojke i dalje su otporni na konvencionalni tretman. Rak dojke sastoji se od tumora koji se razlikuju po svojim molekularnim profilima, vodeći medicinske stručnjake da kategoriziraju bolest u 3 glavne podtipa.

Istraživanja  pokazuju da sintetski kanabinoidi i fitokanabinoidi (uglavnom  THC  i  CBD  ) mogu biti korisni u liječenju svih 3 podtipa raka dojke, s najjačim dokazanim terapijskim potencijalima koji ukazuju na liječenje HER2-pozitivnih i trostruko negativnih tumora dojke. Terapijski potencijal kanabinoida posebno je važan za bolesnike s trostrukom negativnim rakom dojke, budući da trenutno ne postoji standardna terapija i prognoza za ovu skupinu bolesnika je loša.

Osim antikancerogenih učinaka, istraživanja također pokazuju da su kanabinoidi znatno sigurniji i manje toksični od konvencionalnih tretmana. Kanabinoidi nisu toksični za ne-tumorske stanice i bolesnici im dobro podnose - samo izazivaju relativno blage nuspojave kao što su su  vrtoglavica  i umor.

"Ovaj spoj nudi nadu u netoksičnu terapiju koja može postići iste rezultate bez ikakvih bolnih nuspojava." -  Dr. Sean McAllister

U 2007. dr. Sean McAllister i njegov tim istraživača bili su jedan od prvih koji su  otkrili  da svojstva koja se bore protiv rake mogu uspješno primijeniti na rak dojke.

Kako se ispostavilo, kanabinoidi mogu pružiti niz drugih prednosti u liječenju raka, uključujući i prevenciju mučnine  i  povraćanja povezane sa standardnim kemoterapijskim tretmanima i smanjenjem boli povezanog s rakom. Istraživanja  također pokazuju da, kada se kombiniraju s konvencionalnim liječenjem raka, kanabinoidi mogu inducirati sinergističko djelovanje protiv raka i tumorskih stanica, sugerirajući da kombinacija konvencionalnih i kanabinoidnih tretmana može biti snažnija od primjene bilo kojeg od samo tretmana.

Klinička primjena: Trenutno stanje

Nažalost, znanstvena istraživanja o učincima kanabinoida na rak dojke ograničena su na pretkliničkim ispitivanjima koja uključuju stanične kulture i životinjske modele. Istraživači vjeruju da su potrebna daljnja pretklinička ispitivanja kako bi se utvrdila koja populacija bolesnika je najprikladnija za liječenje kanabinoida i koji kanabinoidi posebno predstavljaju najbolju terapeutsku opciju za pacijente prije nego što pokusi mogu napredovati u kliničku fazu.

Dok se ti faktori ne uspostave, malo je vjerojatno da će onkolozi biti voljni propisati medicinu koja se temelji na kanabinoidima za liječenje raka dojke, unatoč činjenice da autori istraživanja i dalje tvrde da su zdravstveni djelatnici svjesni istraživanja kanabinoida.

nedavnom ažuriranju  (2013.) objavljeno je na Forumu za onkološku skrb, suradnik urednik Susan Weiss Behrend zaključio je:

“… Kanabinoidi su pokazali antitumorsko djelovanje u predkliničkim modelima raka dojke. Prakticiranje onkoloških stručnjaka mora biti svjesno kliničkog potencijala tih agenasa… ”-  Susan Weiss Behrend, RN

Dok medicinska marihuana ostaje nedostupna većini, lijekovi na bazi kanabinoida kao što su Marinol i Cesamet (oralna kapsula sintetskog THC-a) široko su dostupni pacijentima s rakom za liječenje mučni izazov kemoterapijom. Također, u Kanadi je odobren  Sativex  (prirodni sprej iz usta kanabinoida) za liječenje boli povezanog s rakom.

Budući da moderna istraživanja kanabinoida cvjetaju i nastavljaju pružati čvrste dokaze o učincima ovih spojeva na borbu protiv raka, pacijenti bi trebali ostati optimistični za buduću budućnost istraživanja koja će uložiti u liječenje na bazi marihuane koje može zauzeti središnje mjesto u borbi protiv razorne bolesti.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27234523?fbclid=IwAR1Mq98p8jGpnN0xpTZopzFAk9jUjy249QAzgKRl6B9HSpjHP0hdSDrUP2s

Komentari

 • Rak dojke – učestalost, uzroci, vrste, simptomi, dijagnoza, stadij bolesti, liječenje i prognoza

  rak dojke

  Rak dojke najučestaliji je maligni tumor u žena i prvi uzrok smrti od malignih bolesti u ženskoj populaciji. Rizik razvoja raka dojke raste s dobi. Rak dojke kod mladih djevojaka (ispod 35. godine) je rijedak, ali ima lošiju prognozu.

  Najčešći simptom raka dojke je bezbolna kvržica u dojci koju žena primijeti samopregledom dojke, a drugi simptomi mogu biti promjena kože (narančina kora), iscjedak iz bradavice i bol u dojci.  Samo 10% kvržica u dojci jesu maligne naravi.

  U trenutku kada se rak dojke može osjetiti pod prstima, on je velik već više od 1 cm. Zbog toga Republika Hrvatska provodi nacionalni probir ranog otkrivanja raka dojke koji se sastoji od poziva na besplatnu mamografiju ženama od 50 do 69 godina starosti, svake dvije godine.

  Liječenje raka dojke ovisi o stadiju bolesti, a najvažniji podatak je upravo veličina tumora i proširenost na limfne čvorove. Rano otkriven rak dojke (slučajno, na mamografiji, dok još nije palpabilan) ima najbolju prognozu.

  Liječenje raka dojke sastoji se od kirurškog zahvata odstranjenja dojke(mastektomija), radioterapije (zračenja), kemoterapije, hormonske terapije. Izbor metode liječenja ovisi o stadiju bolesti.

  graa dojke

  Dojka – građa

  Parenhim dojke građen je od žljezdanog i masnog tkiva te živaca i limfnog tkiva. Dojka ili mliječna žlijezda (lat. mamma, grč. mastos) leži na velikom prsnom mišiću i proteže se od 2. do 6. rebra.

  Dojka žene je složena žlijezda, građena od 15 do 20 pojedinačnih žlijezda. Svaka od njih zajedno s vezivnim i masnim tkivom izgrađuje po jedan režanj (lobus). Režnjevi su međusobno odijeljeni vezivnim tkivom i svaki od njih ima odvodni kanal (duktus) koji se spajaju i završavaju ljevkastim proširenjem na bradavici dojke. Oko bradavice nalazi se tamnije pigmentirani pojas koji se naziva areola.

  Građu dojke posebno ističemo kako bi kasnije bolje razumjeli 2 glavne vrste raka dojke (lobularni nastao od lobula – žljezdanog tkiva i duktalni nastao od duktusa – izvodnih kanalića).

  Rak dojke – učestalost

  Rak dojke najučestalija je zloćudna bolest (maligni tumor) u žena. Ovo je rijetka bolest u muškoj populaciji; na svakih 100 žena obolijeva jedan muškarac.

  Iako je rak dojke najčešća maligna bolest žena, samo je oko 10% palpabilnih tvorbi (kvržica u dojci) malignog porijekla.

  U oko 80% novih slučajeva bolest bude otkrivena u ranoj fazi, a oko 20% bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima uznapredovalu bolest s metastazama.

  Učestalost raka dojke u zadnjih nekoliko desetljeća je u porastu, dok se smrtnost u razvijenim zemljama smanjuje. Smanjenje smrtnosti rezultat je ranijeg otkrivanja bolesti i sve djelotvornije adjuvantne kemoterapije i hormonskog liječenja.

  Rizik razvoja raka dojke raste s godinama. Danas se smatra da svaka 8. žena ima rizik obolijevanja od raka dojke.

  Bolest je rijetka u žena mlađih od 40 godina, a rak dojke kod mladih djevojaka je rjeđi od 1%.

  Rak dojke u Hrvatskoj

  U Republici Hrvatskoj, rak dojke još uvijek ima visoku smrtnost.

  Godišnje u Republici Hrvatskoj oko 2500 žena dobije dijagnozu raka dojke(2500 novih slučajeva svake godine). Rak dojke treći je uzrok ukupne smrtnosti u ženskoj populaciji (iza ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti), a na vodećem je mjestu smrtnosti od maligne bolesti. 2012. godine preko 1000 žena umrlo je od raka dojke.

   

  rak dojke

  Rak dojke – uzroci (čimbenici rizika)

  Brojni su rizični čimbenici povezani s nastankom i razvojem raka dojke.

  Dob. Danas se zna da se rak dojke može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se on malokad pojavljuje prije 25. godine života. Rizik raka dojke raste s dobi, najčešći je nakon menopauze (zadnja menstruacija u životu žene).

  Naslijeđe. Pozitivna obiteljska anamneza (majka, sestra ili kći oboljele od raka dojke) povećava rizik za razvoj bolesti. Sveukupni relativni rizik raka dojke u žena s pozitivnom obiteljskom anamnezom u prvoj rodbinskoj liniji (majka, sestra, kćer) je 1.7 (rizik je veći 1.7 puta ili 70% u odnosu na žene koje nemaju pozitivnu obiteljsku anamnezu). Mutacije gena BRCA1, BRCA2 i p53povezane su s visokim rizikom razvoja bolesti.

  Zloćudna bolest u osobnoj anamnezi. Žene s ranijom dijagnozom raka u jednoj dojci imaju veći rizik razvoja tumora u drugoj dojci. Žene koje su ranije liječene od raka endometrija, jajnika ili raka debelog crijeva također imaju veći rizik pojave raka dojke od žena bez zloćudnih bolesti u anamnezi.

  Saznajte više: Rak jajnika – uzroci, simptomi i liječenje

  Hormonski čimbenici. Rana prva menstruacija (menarha prije 11. godine života) i kasna menopauza (zadnja menstruacija nakon 55. godine života) povezane su s većim rizikom nastanka raka dojke. Veća učestalost vidi se u žena koje nisu rađale i u onih koje su prvi porod imale nakon 30. godine života. Rana prva trudnoća i veći broj poroda smanjuju rizik od razvoja raka dojke. Neki autori sugeriraju da duže dojenje može biti zaštitni čimbenik protiv razvoja ove bolesti, dok izostanak dojenja povećava rizik raka dojke.  Neki autori pokazali su da hormonsko nadomjesno liječenje i oralna kontracepcija povećava rizik ako se uzima duže od 10 godina.

  Saznajte više: Oralna kontracepcija – blage i teške nuspojave

  Ionizirajuće zračenje. Izloženost ionizirajućem zračenju (pri dijagnostičkim ili terapijskim postupcima ili prilikom nuklearnog zračenja) u vrijeme i nakon puberteta povećava rizik nastanka raka dojke.

  Način života. Prehrana bogata mastima povezana je s nešto većim rizikom nastanka ove bolesti. Pretilost, pušenje i konzumacija alkohola su također povezani s većim rizikom razvoja raka dojke.

  Ako imate neki od rizičnih čimbenika, ne znači odmah da ćete dobiti rak dojke. Normalno u ljudskom organizmu postoji ravnoteža između rasta i smrti stanica. Ako dođe do promjene gena koji reguliraju te procese, gubi se nadzor nad diobom stanica (umnožavanje stanica) te dolazi do nekontroliranog umnažanja biološki promijenjenih stanica (atipične stanice). Svaka promjena na genima ne uzrokuje odmah nastanak raka. To je dugogodišnji proces za koji se pretpostavlja da je potrebno 6 – 7 takvih neovisnih događaja staničnih promjena.

  puenje

  Rak dojke – vrste

  Prema histološkom tipu gotovo uvijek nalazimo adenokarcinom dojke.

  Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tumori dojke dijele se u dvije skupine:

  • neinvazivni karcinom dojke tj. karcinom in situ (nije došlo do proboja bazalne membrane) i
  • invazivni karcinom dojke (tumor je probio bazalnu membranu).

  Neinvazivni karcinom dojke – karcinom in situ

  Neinvazivni karcinomi dojke nazivaju se još karcinomima in situ i, za razliku od invazivnih karcinoma, nemaju sposobnost prodora kroz bazalnu membranu (ostaju lokalizirani, nema širenja kroz stromu dojke).

  Duktalni karcinom in situ

  Duktalni karcinom in situ nastaje iz epitelnih stanica kanalića dojke i najčešći je oblik preinvazivnog karcinoma dojke (80 %), a u 10 do 20% oboljelih promjene su obostrane. Ovaj oblik karcinoma najčešće se nalazi u žena između 40 i 60 godina.

  U većine žena mali tumori ne uzrokuju vidljive promjene te se ne mogu napipati pri pregledu dojke (nema kvržice u dojci). Ti se tumori obično otkriju slučajno,  pri rutinskoj mamografiji ili u nalazu biopsije dojki kod kojih je klinički postavljena sumnja na fibrocistične promjene.

  Saznajte više: Fibroadenom (kvržica na dojci) – uzroci, simptomi i liječenje

  Ako se postavi dijagnoza i tumor se ukloni kirurški prognoza je odlična. Ako se tumor ne otkrije, pretpostavlja se da će polovina žena razviti invazivni karcinom (koji probija bazalnu membranu).

  Lobularni karcinom in situ

  Lobularni karcinom in situ rijedak je zloćudni tumor koji se obično dijagnosticira slučajno, pri pregledu biopsije dojke koja je napravljena zbog nekog drugog razloga.

  Lobularni karcinom in situ čini oko 20 % preinvazivnih karcinoma, odnosno 3-5% svih karcinoma dojke. Ovaj tumor pojavljuje se u mlađih žena (rak dojke kod mladih djevojaka) – čak je 90% bolesnica u dobi prije menopauze.

  Pregledom dojke se ne može uočiti ovaj tumor (nema kvržice u dojci), a obično se ne vidi ni pri mamografskom pregledu. Dijagnoza se postavlja isključivo biopsijom dojke.

  dojka

  Invazivni karcinom dojke

  Invazivni karcinomi dojke mogu nastati iz epitela kanalića ili lobula pa se prema tome mogu podijeliti u dvije velike skupine: duktalni i lobularni.

  Većina karcinoma je duktalnog podrijetla (oko 80%), pa se zbog toga izraz „invazivni karcinom dojke“ udomaćio kao sinonim za ovaj oblik raka. U 10% slučajeva riječ je o lobularnom invazivnom karcinomu.

  Preostalih 10% zloćudnih tumora čine rijetki, posebni oblici raka dojke:

  • Pagetova bolest dojke (Pagetova bolest bradavice, Pagetov karcinom) – ekcem na bradavici dojke, crvenilo bradavice uz svrbež bradavice i uvlačenje bradavice. Ovo stanje nalikuje dermatitisu, ali uz površinski izgled bradavice gotovo uvijek nalazimo duktalni karcinom unutar zahvaćene dojke.
  • Medularni karcinom dojke – dobro ograničen tumor, ima nešto bolju prognozu od invazivnih karcinoma.
  • Mucinozni karcinom dojke – spororastući tumor, obično se pojavljuje u starijih žena (prosječna dob je oko 60 godina), dobra prognoza, rijetko metastazira u pazušne limfne čvorove.
  • Tubularni karcinom dojke – rijedak oblik invazivnog karcinoma dojke s izrazito dobrom prognozom, obično je malen i rijetko metastazira u pazušne limfne čvorove. Povratak bolesti je rijedak.
  • Invazivni papilarni karcinom dojke – manje od 1% svih tumora dojke, često se očituje krvarenjem iz bradavice, te u tom pogledu nalikuje na benigne papilome.
  • Upalni rak dojke – rijetka vrsta raka dojke koji stvara upalu cijele dojke (mastitis) i njeno povećanje, često bez kvržice na dojci. Vidljivo je crvenilo na dojci, bol u dojci i otečena dojka. Ovaj oblik raka izrazito je agresivan.

  Saznajte više: Upala dojke kod žena koje ne doje (mastitis) – uzroci, simptomi, liječenje i obloge

  Duktalni invazivni karcinom dojke

  Duktalni invazivni karcinom dojke nastaje iz epitela izvodnih kanalića. U ranom stadiju ovaj tumor očituje se kao kvržica u dojci jer izaziva snažnu reakciju vezivnog tkiva (zato što je probio bazalnu membranu). Veličina tumora varira, no u prosjeku se danas većina tumora dijagnosticira kada su oko 2 cm u promjeru.

  Većina se ovih tumora dijagnosticira pregledom dojke ili mamografijom. U uznapredovalim slučajevima dolazi do prianjanja na prednju stijenku prsnog koša te uvlačenja kože ili bradavice.

  Lobularni invazivni karcinom dojke

  Ovaj tumor nastaje malignom alteracijom lobularnog karcinoma in situPorast broja novooboljelih žena starijih od 50 godina od ovog raka dojke povezuje se s porastom žena koje koriste nadomjesnu hormonalnu terapiju.

  Većina se bolesnica prezentira s kvržicom u dojci, iako kod nekih tumor ne stvara reakciju s vezivnim tkivom pa izostaje formiranje opipljive tvorbe. Ovaj rak dojke pokazuje sklonost bilateralnom pojavljivanju (na obje dojke).

  pregled dojke

  Rak dojke – simptomi

  Rak dojke svrstava se u skupinu spororastućih tumora. Smatra se da je potrebno prosječno 7 do 8 godina da od prve maligne stanice naraste tumor veličine 1 cm (palpabilni tumor, znači da se može napipati palpacijom, tj. pregledom dojke).

  Tumor je najčešće lokaliziran u gornjem desnom kvadrantu dojke i retroareolarno (iza bradavice i areole).

  Najčešći simptom raka dojke je opipljiv,  bezbolni čvor u dojci (kvržica u dojci koja ne boli, 70-80%). Ostali simptomi uključuju promjene na koži(naborana koža kao narančina kora), krvavo-smeđi iscjedak iz dojke (2-3%), bol u dojci (5%). Mnogo rjeđe se kao prvi simptom javljaju povećani pazušni limfni čvorovi ili znakovi udaljenih metastaza.

  Saznajte više: Bolne grudi (bol u dojkama) – mogući razlozi i kako ublažiti bol?

  U zapadnim zemljama sve se veći broj tumora dojke otkriva u asimptomatskih bolesnica (žene koje nemaju simptome) upotrebom probirne mamografije. Postoje brojni dokazi da rano liječenje nakon probirne mamografije smanjuje smrtnost i poboljšava preživljenje za 30-40%.

  Nažalost, u našoj populaciji, u više od 70% slučajeva rak dojke otkriva sama bolesnica. Tada je bolest često u poodmaklom stadiju.

  Za sve histološke tipove karcinoma dojke postoje neke zajedničke kliničke značajke:

  • Palpabilna masa (kvržica u dojci)– tumor se može napipati pri samopregledu dojke ili za vrijeme rutinskog liječničkog pregleda.
  • Kožne promjene – zbog reakcije tumora s vezivnim tkivom može doći do uvlačenja kože. Rast tumora dovodi do zatvaranja limfnih žila i pojave edema kože pa takva koža izgleda nabrana i zadebljana (narančina koža). Ako tumor zahvati glavni izvodni kanalić, može doći do uvlačenja bradavice. Neki tumori mogu zahvatiti većinu limfnih žila u dojci, osobito ispod kože i stvarati oteklinu, crvenilo i bolnost dojke što nazivamo upalni rak dojke.
  • Fiksacija za prednju prsnu stijenku – ako tumor napreduje i proširi se, on postane nepomičan pa govorimo o fiksaciji.
  • Povećanje limfnih čvorova – tumori se širi limfnim putem u regionalne limfne čvorove, a u koju skupinu limfnih čvorova će se proširiti ovisi o lokaciji tumora. Većina tumora širi se u pazušne limfne čvorove (aksilarni limfni čvorovi), neki se šire u limfne čvorove uz unutarnju mamarnu arteriju, a neki u supraklavikularne limfne čvorove (limfni čvorovi iznad ključne kosti). Zahvaćenost čvorova je jedan od najvažnijih prognostičkih čimbenika i upućuje na lošiju prognozu u bolesnica s rakom dojke.
  • Udaljene metastaze – osim limfnim putem, tumor se može širiti i krvlju (hematogeno) i dati udaljene metastaze. Karcinom dojke najčešće metastazira u pluća, jetru, kosti, mozak i nadbubrežnu žlijezdu.

  Saznajte više: Limfadenopatija – značenje, vrste, uzroci i dijagnoza

  rak dojke

  Rak dojke – dijagnoza

  Iz anamneze saznajemo simptome i duljinu njihova trajanja. Također saznajemo postojanje eventualnih čimbenika rizika, npr. pojavnost raka dojke u obitelji, godine prve i posljednje menstruacije, vrijeme prvog poroda i broj poroda, uporaba oralnih kontraceptiva ili hormonalnog nadomjesnog liječenja i slično.

  Općenito, pregled dojki uključuje inspekciju i palpaciju (pregled jagodicama prstiju).

  Pri inspekciji pozornost treba obratiti na veličinu, oblik i simetriju dojki te eventualne promjene pigmentacije, uvlačenje kože ili bradavice. Pozornost treba obratiti i na eventualni iscjedak iz bradavice.

  Najvažniji dio kliničkog pregleda obuhvaća palpaciju dojki i limfnih čvorova (supraklavikularni – iznad ključne kosti i pazušni, aksilarni limfni čvorovi). Palpacijom opisujemo lokalizaciju eventualne promjene, veličinu, konzistenciju (tvrda/mekana), osjetljivost, pomičnost prema podlozi i koži te eventualnu bolnost sumnjivih promjena u dojci.

  Mamografija je osnovna radiološka dijagnostička pretraga dojki. Ona je još uvijek najpreciznija i najraširenija neinvazivna metoda za detekciju raka dojke. Mamografija se koristi u probiru za rano otkrivanje dojke te za potvrdu kliničkog nalaza. Osim toga, mamografijom uočavamo moguće multicentrične tumore i nakupine mikrokalcifikata koji su specifični za rak dojke.

  Mamografija – nalaz raka dojke uključuje asimetriju, nakupine mikrokalcifikata, tumorski čvor te promjene u arhitekturi dojke.

  Danas je preporuka da žena napravi prvu mamografiju s 40 godina (u slučaju pozitivne obiteljske anamneze s 35 godina). Potom se mamografija obavlja svake dvije godine.

  Saznajte više: Mamografija – kako se pripremiti, rizici i rezultati

  Ultrazvuk dojki se vrlo često koristi u dijagnostici raka dojke. Manje je osjetljiv i specifičan od mamografije, pogotovo u postmenopauzalnih žena. Ultrazvuk dojke je metoda izbora u mlađih žena kod kojih u dojkama prevladava žljezdano tkivo i vrlo je dobar u razlučivanju između cista dojke i solidnih tumora. Ultrazvuk dojke nije konstantno isti, on ovisi o fazi menstrualnog ciklusa.

  Saznajte više: Kalcifikati u dojci (mikrokalcifikati i makrokalcifikati) – što su, uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

  Sve sumnjive promjene u dojci moraju se bioptirati. Biopsija dojke označava uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu, tj. gledanje pod mikroskopom. Patohistološki nalaz jedini je siguran dokaz maligne bolesti, tj. raka dojke.

  Uz biopsiju dojke nužno je utvrditi i zahvaćenost limfnog čvora koji drenira to područje dojke (sentinel čvor). Određivanje zahvaćenosti limfnog čvora nužno je u procjeni stadija bolesti.

  mamografija

  Hrvatski nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke = probir na rak dojke

  Zbog velike učestalosti i smrtnosti od raka dojke, Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Ovim programom obuhvaćene su sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina.

  U okviru programa žene dobiju poziv na kućnu adresu za besplatni mamografski pregled dojki svake dvije godine. 

  Cilj ovog programa je smanjiti smrtnost od raka dojke otkrivanjem raka dojke u početnom stadiju bolesti.

  Odaziv na ovaj program iznosi oko 60%, što znači da gotovo svaka druga žena ignorira poziv na besplatnu mamografiju. Ovaj podatak izrazito zabrinjava ako uzmemo u obzir činjenicu da je rak dojke najčešći uzrok smrti žena od maligne bolesti.

  Ohrabrite Vaše majke, bake, strine, tete, susjede i sve poznanice da se odazovu nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke (besplatna mamografija svake dvije godine za žene u dobi od 50-69 godina) kako bi pokazali da nam je uvijek stalo do našeg zdravlja, a ne samo onda kada postanemo bolesni!

  Rak dojke – stadij bolesti

  Stadij bolesti jedan je od osnovnih parametara za određivanje načina liječenja te prognoze bolesti. Izražava se TNM klasifikacijom (T=veličina tumora, N=zahvaćenost limfnih čvorova, M=udaljene metastaze).

   

  StadijTNM opis promjena
  Stadij I

  Tumor manji od 2 cm u promjeru (T),

  bez zahvaćenih pazušnih limfnih čvorova (N),

  bez udaljenih metastaza (M).

  Stadij II

  Tumor manji od 5 cm u promjeru (T),

  sa zahvaćanjem pomičnih regionalnih limfnih čvorova (N),

  bez udaljenih metastaza (M).

  Stadij III

  Tumor bilo koje veličine, sa zahvaćanjem kože ili fiksacije uz prsnu stijenku (T),

  metastaze u nepomičnim pazušnim limfnim čvorovima (N),

  bez udaljenih metastaza (M).

  Stadij IV

  Tumor bilo koje veličine (T),

  uz postojanje udaljenih metastaza (npr. u jetru, kosti ili udaljene limfne čvorove) (N) i (M)

  Rak dojke – liječenje

  U liječenju raka dojke na raspolaganju su kirurško liječenje, radioterapija, kemoterapija, hormonska terapija i imunoterapija.

  Kirurško liječenje je osnovna metoda liječenja karcinoma dojke. Cilj kirurškog liječenja je odstranjenje tumorskog tkiva i zahvaćenih limfnih čvorova.  Odstranjenje dojke naziva se mastektomija.

  Vrsta operacije ovisi o stadiju bolesti, a može biti:

  • Jednostavna mastektomija – operativni zahvat kojim se uklanja cijelo tkivo dojke (žljezdano i masno tkivo u dojci kao i bradavica), ali ne i limfni čvorovi u pazuhu (aksilarni limfni čvorovi). Ova operacija radi se u slučajevima kada postoji karcinom dojke, ali se nije proširio u limfne čvorove (biopsija sentinel čvora je negativna).
  • Radikalna mastektomija – odstranjenje dojke kao kod jednostavne mastektomije uz odstranjenje limfnih čvorova u aksili (pazušni limfni čvorovi).
  • Poštedna mastektomija – zahvat u kojemu se odstranjuje samo dio dojke oko tumora. Kod izbora operacijskog zahvata uvijek se teži učiniti poštednu mastektomiju. Nažalost, to nije uvijek moguće zbog veličine i položaja tumora.

  Saznajte više: Mastektomija – priprema za operaciju i postupak

  Radioterapija (zračenje) se može provesti prije ili poslije operativnog zahvata. Preoperativno se provodi kako bi se smanjio tumor i rizik od lokalnih recidiva. Cilj postoperativnog zračenja je uništenje zaostalih malignih stanica i sprječavanje povratka bolesti. Radioterapija se uvijek treba provesti nakon poštednih zahvata.

  Saznajte više: Radioterapija (zračenje) – vrste, postupak i nuspojave

  Adjuvantna kemoterapija (kemoterapija nakon operativnog zahvata) se provodi kod žena sa zahvaćenim limfnim čvorovima i u žena s visokim rizikom (tumor veći od 1cm, slabo diferenciran, negativni hormonski receptori).

  Saznajte više: Kemoterapija – djelovanje, vrste i nuspojave

  Hormonska terapija rabi se ako je tumor hormonski ovisan.  60 do 70% tumora dojke pokazuje ekspresiju estrogenskih i progesteronskih receptorašto znači da njihov rast potiču spolni hormoni. Hormonski ovisni tumori uglavnom se javljaju u starijih žena, često su manje agresivni i dobro diferencirani. Bolesnice s pozitivnim HR imaju bolje preživljenje i mogućnost liječenja hormonskom terapijom (npr. odstranjenje jajnika, primjena antiestrogena – tamoksifen).

  15 do 25% tumora dojke pokazuje prekomjernu ekspresiju HER-2 receptora (receptor za epidermalni čimbenik rasta) na tumorskim stanicama. HER-2 status povezan je s lošijom prognozom i slabijim odgovorom na kemoterapiju. Kod ovih bolesnica daje se lijek herceptin koji blokira navedene receptore.

  rekonstrukcija dojki

  Rekonstrukcija dojke nakon mastektomije slike

  Rekonstrukcija dojke

  Postoji više tehnika rekonstrukcije dojke, a izbor ovisi o osnovnoj bolesti i dobi bolesnice.

  Primarna rekonstrukcija dojke izvodi se u istom aktu kada se operira osnovna bolest, a sekundarna rekonstrukcija označava naknadni zahvat nakon nekog vremena.

  Indikacije za primarnu rekonstrukciju dojke su jako motivirane bolesnice u prvom i drugom stadiju bolesti s odgovarajućim omjerom veličine tumora i veličine dojke.

  Kontraindikacije za primarnu rekonstrukciju dojke su šećerna bolest, debljina, pušenje, kardiovaskularne bolesti i psihički poremećaji. Kemoterapija i zračenje nisu kontraindikacije za primarnu rekonstrukciju dojke.

  Rekonstrukcija dojme može se obaviti silikonskim implantatom i tkivnim ekspanderom ili kao rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom.

  rak dojke

  Rak dojke – smrtnost i izlječivost

  Petogodišnje preživljenje bolesnica s rakom dojke (postotak žena koje prežive pet godina od postavljanja dijagnoze) ovisi o stadiju bolesti na sljedeći način:

  • Duktalni karcinom in situ – 95% (5% ne preživi pet godina)
  • Stadij I raka dojke – 87% (13% ne preživi pet godina)
  • Stadij II raka dojke – 75% (25% ne preživi pet godina)
  • Stadij III raka dojke – 45% (55% ne preživi pet godina)
  • Stadij IV raka dojke – 13% (87% ne preživi pet godina)

  Ovi postotci samo su prosjek statističkih podataka i nitko ne može reći u koju grupu Vi pripadate. Borba protiv raka dojke je dugotrajna i ovisi o inicijalnom stadiju bolesti te prognostičkim čimbenicima, kao i o drugim pratećim bolestima i stanju organizma.

  Prosječno petogodišnje preživljenje svih bolesnica (svih stadija bolesti) u razvijenim zemljama je oko 75%

  Najvažniji prognostički čimbenici raka dojke su:

  • veličina tumora (veći tumor- lošija prognoza),
  • stupanj zloćudnosti tumora, diferencijacije tumora (viši stupanj i slabija diferencijaja – lošija prognoza),
  • zahvaćenost aksilarnih limfnih čvorova (što je veći broj zahvaćenih limfnih čvorova – lošija prognoza),
  • status hormonskih receptora (negativnost – lošija prognoza),
  • HER-2 status (pozitivan – lošija prognoza),
  • Dob – mlađe bolesnice (rak dojke kod mladih djevojaka – lošija prognoza).

  Rak dojke – iskustva ovise o tome u kojoj fazi bolesti se rak dijagnosticirao (kao i za svaki drugi maligni tumor čovjeka). Ako je tumor malen, prisutan samo na jednom mjestu i nije se proširio u limfne čvorove, velike su šanse da će biti potreban samo operativni zahvat za potpuno trenutačno izlječenje. Međutim, čak i takve bolesnice imaju šansu za povratak bolesti jer je potrebna samo jedna jedina maligna stanica koja je krvlju otišla izvan odstranjenog dijela dojke kako bi se daljnje umnožavala i stvorila novi tumor u istoj ili drugoj dojci.

  Zato se danas o malignom tumoru govori kao o kroničnoj bolesti koja je nepredvidljiva i koja se uvijek može vratiti. Iz istog razloga, nužne su dugogodišnje, redovne kontrole kako bi se pratilo stanje pacijenata.

  lijenik i pacijentica

  Rak dojke – potpora

  Dijagnoza raka dojke nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Upravo kada se pokušavate nositi sa šokom i strahom o svojoj budućnosti, od Vas se traži da donosite važne odluke o svom liječenju.

  Psihološka borba protiv maligne bolesti pomoć će Vašem tijelu i Vašim liječnicima da zajedno pobijedite malignu bolest.  

  Svatko nađe svoj način suočavanja s dijagnozom raka. Možda će Vam pomoći sljedeći savjeti:

  • Saznajte sve što trebate znati o svom raku. Zatražite od svog liječnika detalje – tip raka, stupanj bolesti, status hormonalnih receptora. Pronađite vjerodostojne izvore informacija o mogućnostima liječenja i nemojte vjerovati publicističkim trikovima kako ne bi odmogli sami sebi. Ako raspolažete kvalitetnim informacijama bit će Vam lakše donijeti sigurnu odluku o liječenju. Međutim, neke osobe ne žele znati detalje o svojoj bolesti. Ako je to Vaš slučaj, obavijestite svog liječnika.
  • Razgovarajte s drugim pacijentima s istom dijagnozom ili posjetite stranice organizacija pacijenata s rakom dojke. Niste jedini i niste sami.
  • Držite svoje prijatelje i obitelj blizu. Vjerojatno i sami znate nekog tko je dobar slušač, obratite se toj osobi.  
  • Kada budete priznali svojim bližnjima dijagnozu maligne bolesti, vjerojatno ćete dobiti mnoge ponude za pomoć. Razmislite o stvarima u kojima bi Vam pomoć dobro došla i nemojte se sramiti pitati. Zajedništvo je to što nas čini jačim.
  • Održavajte intimnost sa svojim partnerom. Razgovarajte sa svojim partnerom o vlastitim nesigurnostima i osjećajima.
  • Čuvajte svoje tijelo. Spavajte dovoljno svaki dan. Odaberite dijetu punu voća i povrća. Ostavite vremena za laganu tjelovježbu poput šetnje u prirodi ili slično.
  • Izbjegavajte štetne navike. Izbacite cigarete i alkohol iz svog života. Izbjegavajte prehranu bogatu mastima.
 • Fibroadenom (kvržica na dojci) – uzroci, simptomi i liječenje

  fibroadenom

  Fibroadenom je nekancerozni (dobroćudni) tumor koji se najčešće javlja u adolescentica i žena mlađih od 30 godina. Fibroadenom je građen od dvije vrste tkiva: vezivnog i žljezdanog

  Fibroadenom se može opisati kao čvrsta, glatka i gumena nakupina tkiva u definiranom obliku. Obično bezbolan, fibroadenom može varirati u veličini te tako može postati smetnja pod kožom. 

  Fibroadenom je uglavnom bezbolan i pokazuje varijacije u veličini. Ovaj tumor se povećava tijekom menstrualnog ciklusa i za vrijeme trudnoće, što je posljedica hormonske stimulacije. Kod manjeg broja žena mogu se javiti višestruki fibroadenomi u tkivu dojke. 

  Nakon menopauze se tumor uglavnom smanjuje. Fibroadenom može biti u rasponu od 1 do 10 cm, obično ovalnog ili okruglog oblika. U slučaju da se pacijentica odluči za operaciju ili operacija bude potrebna, ovaj tumor se vrlo lako vadi, budući da je na rubovima dobro izoliran. Razlikujemo dva tipafibroadenoma:

  1. Perikanalikularni fibroadenom – prevladava žljezdana komponenta u kombinaciji sa širokim kanalićima. 
  2. Intrakanalikularni fibroadenom – prevladava vezivna komponenta koja se očituje čvorom koji se pojavljuje uglavnom u gornjem vanjskom kvadrantu dojke. Osim, toga ova vrsta tumora je osjetljiva na hormonsku stimulaciju, što znači da s ulaskom u menstrualni ciklus raste. 

  Oba tipa fibroadenoma dojke ne pokazuju sklonost malignoj promjeni, stoga su i prognoze dobre. Osim ove dvije glavne vrste fibroadenoma dojke razlikujemo i još dvije podvrste: 

  1. Tubularni adenom dojke – klinički je jednak običnom adenomu dojke, a prevladava žljezdana komponenta. 
  2. Juvenilni divovski fibroadenom dojke – koji može u kratkom vremenu narasti i do 20 cm.

  fibroadenom

  Simptomi fibroadenoma

  Fibroadenom dojke je čvrsta kvržica koja je obično bezbolna i gumena na dodir. Postoji mogućnost da se stvori jedan ili više fibroadenoma u tijelu. 

  Fibroadenom se prilikom opipavanja može osjećati kao kuglica. Uglavnom je u rasponu do 10 centimetara.

  Kada posjetiti liječnika?

  Ako osjetite kvržicu na dojkama ili se kvržica koju već imate poveća, obavezno posjetite liječnika. Premda fibroadenom ne predstavlja opasnost, stanje se mora redovito kontrolirati. Liječniku trebate otići i u slučaju da se pojavila nova kvržica koja vam se čini drugačijom ili je praćena drugačijim* simptomima – primjerice iscjetkom iz bradavice što može upućivati na rak dojke

  Ako planirate trudnoću, savjetuje se uklanjanje fibroadenoma, jer on u trudnoći pod stimulacijom hormona može rasti. Osim porasta u trudnoći, fibroadenom se povećava i tijekom dojenja. U slučaju da je fibroadenom veći, može blokirati mliječne kanale i tada dolazi do dodatnih komplikacija

  Uzroci fibroadenoma

  Liječnici ne znaju što uzrokuje fibroadenom, ali njegov razvoj može biti povezan s reproduktivnim hormonima.

  Fibroadenom može postati veći tijekom trudnoće ili korištenja hormonske terapije, a može se smanjiti nakon menopauze, kada se smanjuje razina hormona.

  Komplikacije kod fibroadenoma

  Većina fibroadenoma ne utječe na rizik od raka dojke. Međutim, rizik od raka dojke se može povećati, ako imate složeni fibroadenom koji sadrži abnormalne ciste ili gusta, nakupine kalcijevih soli – kalcifikate (u menopauzi se javlja regresija tumora uz stvaranje kalcifikata).

  fibroadenom dojke

  Testovi i dijagnoza

  Tijekom fizičkog pregleda liječnik će provjeriti obje dojke. Fibroadenom se uglavnom može napipati kao pomična kvržica u dojci koju liječnik utvrđuje kliničkim pregledom. Kada se želi napraviti preciznija analiza strukture fibroadenoma provodi se citološka i patohistološka verifikacija fibroadenoma. 

  Citološkom punkcijom se uzima uzorak za analizu. Biopsijom se širokom iglom uzima komadić tkiva koji se šalje patologu. 

  Fibroadenomi strukturalno mogu biti vrlo žilavi pa je uz pomoć tanke igle teško dobiti stanice s kojima bi se postavila prava dijagnoza. Ne morate strahovati od postupka biopsije jer se biopsija širokom iglom izvodi pod lokalnom anestezijom.

  U tkivo fibroadenoma se debljom iglom ulazi oko 5-6 puta. Postupak je bezbolan i nema opasnosti od komplikacija. Već sjedeći dan možete skinuti kompresivni zavoj koji ćete dobiti kako bi se zaustavilo krvarenje. Ovisno o vašoj dobi, liječnik može preporučiti jedan ili više od sljedećih navedenih testova. 

  Mamografija

  Mamografija je radiološka metoda rendgenskog pregleda uglavnom ženskih dojki, a rjeđe i muških prsa. Postupkom mamografije uočavaju se karakteristične kvržice i/ili mikrokalcifikacije u dojkama.

  Fibroadenom se kod mamografije obično pojavljuje kao masa s glatkim, zaobljenim rubovima, različita od okolnog tkiva dojke.

  Ultrazvuk dojke

  Ako ste mlađi od 30 godina, liječnik može preporučiti ultrazvuk dojke umjesto mamografije jer gusto tkivo dojke u mlađih žena je teže protumačiti mamografijom.

  Ako ste mlađi od 30 godina i imate kvržicu koja se može osjetiti, vjerojatno će vam liječnik preporučiti ultrazvuk, a ako je potrebno dodatno procijeniti kvržicu potrebno je obaviti i mamografiju.

  Ako ste stariji od 30 godina vjerojatno će vam doktor preporučiti mamografiju obje dojke nakon čega slijedi ultrazvuk za procjenu kvržice.

  Pomoću ultrazvuka, liječnik može utvrditi je li kvržica na dojki čvrsta ili puna tekućine. Kada je masa čvrsta, velika je vjerojatnost da se radi o fibroadenomu, a masa puna tekućine je vjerojatno cista. Biopsija služi kako bi se pokupilo tkivo iz grudi, koje poslije ide u laboratorij na analizu.

  mamografija

  Liječenje fibroadenoma

  U nekim slučajevima, fibroadenomi ne zahtijevaju liječenje, no ipak, neke žene odlučuju ukloniti kvržicu radi sigurnosti. Ako je vaš liječnik na temelju kliničkih ispitivanja zaključio da imate fibroadenom, vjerojatno nećete trebati operaciju. Možda ćete odlučiti izbjeći operaciju jer:

  • Kirurgija može iskriviti oblik i teksturu dojke.
  • Fibroadenom se ponekad može smanjiti ili nestati.

  Ako ste sigurni da ne želite obaviti operaciju fibroadenoma, važno je pratiti razvoj kvržice te ako nakon nekog vremena postanete zabrinuti zbog promjene u izgledu ili veličini možete zatražiti operaciju kako bi ga uklonili.

  Operacija fibroadenoma

  Vaš liječnik može preporučiti operaciju uklanjanja fibroadenoma, ako smatra da su testovi abnormalni. Postupci za uklanjanje fibroadenoma uključuju:

  • Kod postupka odstranjenja biopsijom kirurg uklanja tkivo dojke i šalje u laboratorij nalaze na provjeru.
  • Krioablacijom vaš liječnik umeće tanak “štapić” kroz kožu do fibroadenoma te plinom zamrzava tkivo. Neki fibroadenomi su preveliki za zamrzavanje, a krioablacija se koristi samo ako je dijagnozom potvrđeno da se radi o fibroadenomu.

  Zahvati uklanjanja fibroadenoma se u privatnim klinikama izvode pod vodstvom plastičnog kirurga koji će biti zadužen za rekonstrukciju tkiva dojke, jer kako smo već naveli – uklanjanje fibroadenoma može utjecati na estetski izgled dojke. 

  Nakon što je fibroadenom uklonjen, moguće je da će se jedan ili više fibroadenoma ponovo razviti.

  Uvijek treba voditi računa i redovito pregledavati dojke nebitno jeste li do sada imali fibroadenom ili ne. U slučaju bilo kakve kvržice na dojci posjetite liječnika kako bi se otklonila mogućnost maligniteta.

  hrana za zdravlje dojki

  Kako smanjiti mogućnost nastanka fibroadenoma prirodnim putem?

  Kako biste smanjili mogućnost nastanka fibroadenoma dojke nastojte kontrolirati količinu mesa u prehrani. Pomoći vam u velikoj mjeri može prelazak na vegetarijanski stil života, pogotovo ako ste već imali fibroadenom dojke ili ste ga nedavno dobili. Ako se pak ne možete samo tako odreći konzumacije mesa – pokušajte konzumirati organsko meso.

  Iz prehrane nastojte izbaciti rafinirane ugljikohidrate i namirnice koje su bogate rafiniranim šećerom. Mliječni proizvodi i soja mogu pogoršati stanje jer pojačavaju lučenje estrogena s kojim se povezuje nastanak fibroadenoma.

  Pobrinite se da se u vašoj prehrani nađe što više svježih namirnica poput voća i povrća. Posebno se preporučuje unos sljedećih namirnica: kelj, špinat, maslačak, lišće, celer, peršin i krastavac.

  Nedostatak sna i kvalitetnog odmora također se povezuje s fibroadenomom dojke. 

  fitoterapiji se na fibroadenom može djelovati i podosta uspješno. Uz pomoć čaja, kapi i kreme za dojke. U borbi mogu pomoći imunološke i protutumorske biljke poput imele, nevena i vrkute. Krema za dojke uglavnom se izrađuje od nevena, bergamota, ruže, lavande i crnog kima koji djeluju na smanjivanje cista.

  Negativno djelovanje estrogena smanjit će i kopriva. Kako biste pronašli odgovarajući preparat potrebno je konzultirati se s liječnikom odnosno stručnjakom. 

 • CiliCili admin

  CBD zaustavlja rak dojke od postizanja metastaza u novijoj studiji

  Matt Weeks
  Rak dojke pokazuje metastatizam
  3. KOLOVOZA 2018

  CBD je prvi vanjski agens koji je sposoban regulirati Id-1 u ljudskim stanicama raka dojke; blokiranje ove funkcije može zaustaviti metastaze.

  Najgori stadij raka dojke je posljednji.

  Nakon što se rak metastazira i širi po cijelom tijelu, kraj je blizu - i vrlo, vrlo bolan. Međutim, nova terapija koja koristi kanabidiol (CBD) pokazala je obećavajuće rezultate u vraćanju vremena na invazivnost kasnog stadija raka dojke.


  Zasluge za sliku: Giovanni Canceni

  studiji koju su djelomično financirali Nacionalni instituti za zdravlje, molekularni biolozi u medicinskom centru u Kaliforniji pacificirali su stanice raka dojke koje otkrivaju kako CBD može usporiti, pa čak i zaustaviti napredovanje bolesti, čak i na svom virulentnom kasnom razdoblju. faza postojanja.

  Za oboljele od raka dojke ovo je velika vijest. Unatoč golemoj javnoj potpori pacijenata oboljelih od raka dojke i nevjerojatnih donacija za specifično usmjerene dobrotvorne organizacije poput Zaklade Susan G. Komen, rak dojke ostaje podmukli ubojica. Američko društvo za rak, u kojem prosječna Amerikanka ima 12 posto šanse za razvoj raka dojke u svom životu - više od bilo kojeg drugog raka osim raka kože.


  Zasluge za sliku: Gritsalak Karaiak

  Prema BreastCancer.org, oko 266.000 novih slučajeva raka dojke bit će dijagnosticirano u žena i 2.500 slučajeva za muškarce samo u SAD-u ove godine. U istom vremenskom okviru, bolest će ubiti gotovo 41.000 američkih žena.

  Jedan od razloga je toliko smrtonosan da je rak dojke često neizlječiv kada se metastazira i premjesti izvan tkiva dojke u druge dijelove tijela. To je zato što je posljednji stadij života raka najmanje medicinski shvaćen i stoga gotovo ne može se izliječiti. Međutim, novi nalazi CBD-a daju znanstvenicima novi put istraživanja.


  Zasluge za sliku: David Litman

  Prije mnogo godina, medicinski istraživači otkrili su da je specifični protein nazvan Id-1 odgovoran za veći dio progresivnog i invazivnog ponašanja raka dojke u kasnijim fazama. Koristeći eksperimente na miševima , istraživači su otkrili da se time smanjuje agresivnost raka. Drugim riječima, blokiranje Id-1 od funkcioniranja moglo bi spriječiti metastaziranje raka dojke.

  Ali postojao je problem - veliki. U istraživanju miševa, znanstvenici su koristili posebnu vrstu genske terapije koja se zove antisense za de-aktiviranje Id-1 proteina, ali ista vrsta terapije nije moguća za ljude. Stoga su znanstvenici trebali drugačiju vrstu agensa koji bi proizveli iste rezultate, ali se mogu koristiti i na ljudima.


  MRI prikazuje stadij raka dojke. Zasluge za sliku: Jane Rix

  Daljnje kompliciranje stvari, bilo koji novi agens ne samo da bi trebao biti sposoban inhibirati Id-1 protein, već bi morao biti netoksičan i sa niskim nuspojavama, tako da se može koristiti na pacijentima s rakom čiji je imunološki sustav već oslabljen ,

  Srećom, kanabis se pojačao.

  CBD, jedan od aktivnih sastojaka u kanabisu, je nisko-toksična, ne-psihotropna molekula koja utječe na ljudski endokanabinoidni sustav. Ne povećava pacijente. Umjesto toga, interagira s endokanabinoidnim sustavom na više načina, od kojih se mnogi još uvijek otkrivaju.

  CBD kemijska formula pored ene zamagljena dri list kanabisa

  Kredit za slike: Otkrijte životni stil

  Kalifornijski znanstvenici su iz prethodnih istraživanja znali da CBD inhibira metastaze raka dojke u miševa, ali točan mehanizam kojim se to događa uglavnom je nepoznat. Znanstvenici su pretpostavili da CBD može djelovati kao antisens tretman i dati rezultate mijenjajući ekspresiju Id-1 proteina u stanicama raka - i bili su u pravu!

  U velikom prodoru, istraživači su pokazali da je CBD prvi vanjski agens koji je sposoban regulirati Id-1 u ljudskim stanicama raka dojke. To otvara put novim i uzbudljivim terapijama čak i za bolesne bolesnike s rakom.


  Ako se rak dojke može spriječiti da metastazira ili prestane rano, broj spašenih života može biti velik. To nije samo dobra vijest za žene ili one s obiteljskom poviješću dijagnosticiranja dojki - to je dobra vijest za sve.

  Gotovo 85 posto dijagnoza raka dojke javlja se u žena bez obiteljske povijesti bolesti. I dok Amerikanke imaju 1: 8 šansu za razvoj raka dojke u nekom trenutku tijekom života, muškarci su također u opasnosti. Trenutni podaci pokazuju da će oko 1 od 1000 muškaraca koji žive u SAD-u razviti rak dojke.


  Zasluge za sliku: Jiri Vaciavek

  A koristi od CBD-bazirane terapije raka najvjerojatnije nisu ograničene na rak dojke. Znanstvenici koji su otkrili učinke CBD-a na Id-1 su optimistični da se novi i bolji lijekovi za pacijente sa svim vrstama raka mogu stvoriti na temelju ovog početnog nalaza.

  Zamislite - ako moderna medicina može spriječiti da se rak pretvori u svoju konačnu i najsmrtonosniju formu, milijunima ljudi širom svijeta možemo dati mnogo više godina života. Sve to zahvaljujući jednoj maloj biljci.

 • Dom / THC u odnosu na rak dojke

  THC U ODNOSU NA RAK DOJKE

  Usporedba antitumorske aktivnosti jednog molekula tetrahidrokanabinola i ulja cijelog biljnog kanabisa

  DO ALEX ANDIA 18. OŽUJKA 2019


  Ovaj CA 15-3 test se koristi za praćenje određenih vrsta raka, poput raka dojke.

  Nije tajna da mnogi pacijenti raka koriste kanabis kako bi pomogli u liječenju boli, umora, mučnine i drugih nuspojava kemoterapije. Manje je poznata činjenica da opsežna pretklinička istraživanja pokazuju da biljni kanabinoidi - najpoznatiji, tetrahidrokanabinol ( THC ) i kanabidiol ( CBD ) - proizvode antitumorske odgovore u različitim životinjskim modelima raka.

  Velika većina ovih pretkliničkih istraživanja ispitala je antikancerogenu aktivnost čistih spojeva, uglavnom izolata THC-a . No, medicinski pacijenti s kanabisom ne koriste čisti THC za borbu protiv raka. Umjesto toga, oni konzumiraju ekstrakt cijelog biljnog ulja kanabisa koji uključuje stotine spojeva, od kojih mnogi imaju i terapijska svojstva. Ovi obrtnički pripravci kanabisa dostupni su u licenciranim ambulantama u državama u kojima je medicinski kanabis legalan i drugdje putem nereguliranog crnog tržišta.

  Do sada, međutim, nekoliko rigoroznih studija analiziralo je učinke ekstrakta kanabisa cijele biljke. Tako je tim španjolskih istraživača, na čelu s Cristinom Sanchez sa Sveučilišta Complutense u Madridu, odlučio usporediti učinkovitost čistih THC izolata i THC- ekstrakta ulja u seriji predkliničkih eksperimenata koji su se fokusirali na rak dojke. (Ekstrakti ulje se daje teta Zelda a medicinska proizvođač kanabis Kalifornija-based). Istraživači su ispitali učinke čistog THC i obrtnički THC -bogatu formulacije ulja, kada je svaka kombinaciji sa standardnim kemoterapijskih lijekova.

  Njihovi su rezultati zabilježeni u članku iz 2018. godine - “Procjena učinka Entourage”: antitumorsko djelovanje čistog kanabinoida u odnosu na botanički lijek u pretkliničkim modelima raka dojke ” - objavljeno je u časopisu Biochemical Pharmacology . Izraz " efekt pratnje " u ovom kontekstu odnosi se na sinergističku interakciju punog spektra između brojnih spojeva kanabisa - kanabinoida, terpena i flavonoida - koji daju terapijski učinak koji je veći od zbroja pojedinačnih komponenti biljke.

  Upozorenje o spojalu: Pokazalo se da i THC i obrtničko ulje koje sadrži THC ima antitumorska svojstva, ali ulje je radilo bolje nego izolat THC za tri različite podtipove raka dojke.


  TRICKY TO TREAT

  Procjenjuje se da će jedna od osam žena razviti rak dojke. Rak dojke je nezgodan za liječenje jer postoji nekoliko biomarkera koji signaliziraju kada netko ima bolest, a mnogi pacijenti pokazuju ili razvijaju otpornost na trenutne terapije. Štoviše, nekoliko specifičnih vrsta raka dojke slabo reagira na moderno liječenje. Te poteškoće naglašavaju važnost istraživanja novih načina liječenja raka dojke.

  Dva biomarkera koji se često koriste za dijagnosticiranje raka dojke su hormonski receptori (receptor za estrogen i receptor progesterona) i HER2 onkogen (gen koji može transformirati normalnu stanicu u tumorsku stanicu). Ali agresivnija malignost, poznata kao "trostruko negativni rak dojke", ne izražava hormonske receptore ili HER2 onkogen. Ne postoji ciljana terapija za trostruko negativan rak dojke, pa se pacijenti liječe oštrim kemoterapijama koje bez razlike ubijaju stanice koje se razmnožavaju, bilo da su kancerogene ili ne.

  Ove tri vrste raka - hormonski osjetljive, HER2 i trostruko negativne - korištene su kao modeli za „Procjenu učinka pratnje“.

  U svim istraživanim modelima raka dojke, in vitro kao i in vivo , ekstrakt cijele biljke bio je značajno učinkovitiji u proizvodnji antikancerogenih učinaka od THC -a s jednom molekulom . Ti su rezultati u velikoj mjeri konzistentni za vrstu raka i vrstu modela. Istraživači su testirali spojeve u staničnim kulturama (petrijeve zdjelice) i kod modela glodavaca (miševa).


  THC I RAK DOJKE OSJETLJIV NA HORMONE

  U slučaju stanica raka dojke koje su osjetljive na hormone, ekstrakt cijelog biljaka bio je 15-25% jači od samog THC -a. U modelima živih životinja pojedinačna molekula THC nije pokazala značajan antitumorski odgovor, za razliku od ekstrakta cijele biljke, koji je imao izražen antitumorski učinak. Testiranje na laboratorijskim životinjama je nužan korak prema utvrđivanju djelotvornosti specifičnog kliničkog liječenja.

  Kada su kanabinoidni pripravci dodani tamoksifenu, standardnom kemoterapijskom lijeku, u staničnoj pločici, kombinirana terapija bila je oko 20-25% učinkovitija od same kemoterapije. Ali ti rezultati nisu ponovljeni u pokusima na životinjama. Važno je da kanabinoidi također nisu negativno utjecali na učinkovitost kemoterapije. To sugerira da barem upotreba kanabisa kao dodatnog tretmana za rješavanje uobičajenih nuspojava kemoterapije, poput mučnine i gubitka apetita, neće ometati sposobnost kemoterapije da uništi stanice raka.

  U hormonski osjetljivom raku dojke, čini se da THC proizvodi učinke putem interakcije s CB2kanabinoidnim receptorom. Aktivacija CB2 receptora dobila je značajnu pozornost zbog svog potencijala za liječenje bolesti, dok izbjegava "visoke" posredovane CB1 kanabinoidnim receptorom, koji također THCaktivira. Kada se THC veže na CB1 , on uzrokuje osjećaj opijenosti koji se povezuje s potrošnjom kanabisa.

  THC HER2 - POZITIVAN RAK DOJKE

  Utvrđeno je da je cijeli ekstrakt biljke značajno jači od THC za HER2- pozitivne stanice raka dojke. I jednog molekula THC i cijeli biljni ekstrakt pokazao antitumorsko djelovanje kad je eksperiment ponovljen u miševa. Osim toga, i THC i ekstrakt cijele biljke pojačali su antikancerogene učinke lapatiniba, standardnog lijeka za liječenje raka dojke HER2 .

  Kao i kod hormonski osjetljivih raka dojke, pokazalo se da je THC- ov antitumorski učinak u HER2-pozitivnim eksperimentima raka dojke posredovan CB2 kanabinoidnim receptorom. Objavljeno u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti , naknadno izvješće Cristine Sanchez i drugih španjolskih znanstvenika primijetilo je da se HER2 i CB2 receptori često nalaze na istom mjestu na stanicama.

  CB2 se zapravo spaja s HER2 - tvoreći ono što se naziva dimer - i ta dimerizacija je povezana s lošim ishodom liječenja raka dojke. Izvješće PNAS- a bacilo je novo svjetlo na THC- ov antikancerogeni mehanizam djelovanja: Kada se THC veže na CB2 receptor, on razbija CB2 - HER2 dimer, pokrećući lančanu reakciju signala koji kulminira u regresiji tumora.


  THC I TROSTRUKI NEGATIVAN RAK DOJKE

  Trostruko negativan podtip karcinoma dojke s najgorim prognozama ne općenito dobro reagira na kemoterapiju. No, španjolska skupina otkrila je da THC i THC- bogato ulje kanabisa nude nadu u poboljšanju ishoda liječenja ovog vrlo agresivnog raka. Opet je otkriveno da je ekstrakt cijelog biljaka djelotvorniji od samog THC -a u smanjenju vijabilnosti stanica raka in vitro, kao i kod studija modela miša.

  Postoji nekoliko drugih primjera gdje je kombinacija biljnih kanabinoida i standardnih kemoterapijskih agensa proizvela pojačan antitumorski odgovor koji je premašio potentnost bilo koje terapije. Kliničko ispitivanje faze 2 testiralo je snagu Sativexa, jednake THC i CBD smjese, u kombinaciji s temozolomidom, kemoterapijom "zlatnog standarda" za rak mozga, a rezultati su bili pozitivni.

  Pacijenti oboljeli od raka često se liječe s nekoliko lijekova s ​​jednim spojem u nastojanju da stvore tretman koji može pogoditi više ciljeva. "Iako se trenutni lijekovi uglavnom temelje na upotrebi čistih spojeva koji imaju jedinstvene ciljeve", pišu španjolski znanstvenici, "sve je očitije da za bolesti tako složene kao što su rak, više-ciljni pristupi mogu biti učinkovitiji."

  Rezultati španjolske studije, zajedno s uvjerljivim podacima drugih istraživača, ukazuju na obećavajuću budućnost ekstrakta ulja iz kanabisa i biljnih terapija. No, zapadni medicinski sustav i njegovi tipični postupci razvoja lijekova ne pridonose odobravanju složenih botaničkih pripravaka kao višestrukih lijekova - djelomično zato što je rasvjetljavanje preciznog mehanizma djelovanja kada su uključeni brojni spojevi mnogo teže nego proučavanje farmaceutski jednostavne molekule koji je usmjeren na jedan, primarni ishod.


  ZA PONETI

  Činjenica da su i THC izolat i ekstrakt kanabisa cijelog biljaka djelotvorni u smanjenju održivosti tumora je uistinu revolucionarna i trebala bi biti poticaj za unapređenje razvoja netoksičnih, kanabinoidnih tretmana za rak dojke.

  Kanabinoidne terapije su posebno obećavajuće za karcinom koji proizvodi tumore s obzirom da "do sada nisu opisani tumori rezistentni na kanabis", prema španjolskim istraživačima. "S obzirom na to kako su različiti podtipovi karcinoma, i činjenica da na životne sposobnosti ne-transformiranih stanica ne utječu kanabinoidi u koncentracijama koje ubijaju stanice tumora, primamljivo je nagađati da se ti spojevi bave esencijalnim, još neidentificiranim, staničnim funkcijama koje sve stanice raka dijele, a one su odsutne u ne-kanceroznim pandanima. "

  Studija o raku dojke u Španjolskoj naglašava važnost efekta pratnje pokazujući da je ekstrakt maslinovog ulja iz punog spektra s brojnim komponentama učinkovitiji od čistog THC-a . * “Iako je farmakologija ekstrakta lijeka za kanabis očito složenija za proučavanje Istraživači su potvrdili da ovaj terapijski pristup može proizvesti bolje terapijske odgovore od čistih kanabinoida.

  Španjolski znanstvenici naglašavaju da priprema lijeka za kanabis cijelog biljaka "u svakom slučaju nije umanjila antitumorsku učinkovitost bilo kojeg od standardnih tretmana". To je dobra vijest za pacijente s rakom koji koriste kanabis za liječenje štetnih nuspojava kemoterapije. Kanabis je vrlo vjerojatno sigurna dopunska terapija za liječenje boli i mučnine i stimulacije apetita. Također može povećati učinkovitost standardnih kemoterapijskih tretmana, što znači da kemoterapija može biti učinkovitija - zahtijevajući niže i manje toksične doze - kada se koristi u kombinaciji s kanabisom.

  Alex Andia, koja ima doktorat iz kemije, predaje organsku kemiju na Gradskom sveučilištu u New Yorku. On je također mozak iza Chemical Makeup -a, neprofitnog posvećenog promicanju queer glasa u znanosti.

  Autorska prava, Projekt CBD . Ne smije se ponovno tiskati bez dopuštenja.

  FUSNOTA

  * Zanimljiv nalaz iz španjolske studije raka dojke odnosi se na nedovoljno poznatu ulogu terpena, aromatskih spojeva koji kanabisu daju svoj prepoznatljiv miris. Znanstvenici su stvorili "terpenski koktel" sastavljen od pet najistaknutijih terpena u ekstraktu kanabisa u punom spektru: beta-kariofilen, alfa-humulen, nerolidol, linalool i beta-pinen. Međutim, kada se dodaizolatu THC- a, ovaj terpenski koktel nije povećao antitumorsku učinkovitost kanabinoida s jednom molekulom. To bi moglo značiti da miješanje nekoliko terpena s čistim THC-om ne adekvatno ponovno stvara ekstrakt ulja kanabisa punog spektra. Ili može biti da su drugi spojevi u uljnom ekstraktu odgovorni za povećanje THCje učinak protiv raka. Autori napominju da je ekstrakt ulja iz kanabisa u biljci koji je korišten u studiji također sadržavao mjerljive količine kanabigerola ( CBG ) i tetrahidrokanabinolne kiseline ( THCA - "sirovi" oblik THC-a) koji vas neće izvući visoko. CBG je pokazao učinkovitost protiv raka debelog crijeva u predkliničkim modelima, a poznato je da THCA interagira s PPAR (nuklearnim) receptorom koji posreduje apoptozu (stanična smrt) u staničnim linijama raka. Kombinacija svih ovih spojeva može biti potrebna za postizanje antitumorskog odgovora uočenog u španjolskoj studiji raka dojke.

  REFERENCE

  • Blasco-Benito S, Moreno E, Seijo-Vila M, Tundidor I, Andradas C, Caffarel MM , Caro-Villalobos M, Urigüen L, Diez-Alarcia R, Moreno-Bueno G, Hernández L, Manso L, Homar-Ruano P , McCormick PJ , Bibić L, Bernadó-Morales C, Arribas J, Kanali M, Casadó V, Canela EI , Guzmán M, Pérez-Gómez E, Sánchez C. Terapijsko ciljanje HER2 - CB2Rheteromera u HER2- pozitivnom raku dojke. Proc Natl Acad Sci US A. 2019 Feb 26; 116 (9): 3863-3872. doi: 10.1073 / pnas.1815034116.
  • Blasco-Benito, S .; Seijo-Vila, M .; Caro-Villalobos, M .; Tundidor, I .; Andradas, C; García-Taboada, E .; Wade, J .; Smith, S .; Guzmán, M .; Pérez-Gómez, E .; Gordon, M .; Sánchez, C. Procjena "efekta Entourage": protutumorsko djelovanje čistog kanabinoida u odnosu na pripremu botaničkog lijeka u pretkliničkim modelima raka dojke. Biochem. Pharma.2018, 157,285.
  • Bray, F .; Ferlay, J .; Soerjomataram, I .; Siegel, RL; Torre, LA; Jemal, A. Cancer Statistics, 2018. Ca-Cancer J. Clin. 2018, 68, 394.
  • Caffarel, MM; Andradas, E .; Perez-Gomez, M .; Guzmán, M .; Sánchez, C. Kanabinoidi: nova nada za terapiju raka dojke?Liječenje raka. 2012, 38, 911.
  • Campos, AC; Fogaca, MV; Sacarante, FF; Joca, SR L .; Prodaja, AJ; Gomes, FV; Sonego, AB; Rodrigues, NS; Galve-Roperh, I .; Guimaraes, FS plastični i neuroprotektivni mehanizmi uključeni u terapijske učinke kanabidiola u psihijatrijskim poremećajima. Ispred. Pharmacol. 2017, 8, 269.
  • ElSohly, M .; Waseem, G. Handbook of Cannabis, Oxford University Press, Oxford, Velika Britanija, 2014, str.
  • Harbeck, N .; Gnant, M. Rak dojke, Lancet, 2017, 389, 1134.14
  • Ligresti, A .; De Petrocellis, L .; Di Marzo, V. Od fitokanabinoida do kanabinoidnih receptora i endokanabinoida: Pleiotropne fiziološke i patološke uloge kroz kompleksnu farmakologiju. Physiol. Rev. 2016, 96, 1593. \ t
  • Ligresti, A .; Moriello, AS K .; Starowicz, I .; Matias, SP; De Petrocellis, L .; Laezza, C; Portella, G .; Bifulco, M .; Di Marzo, V. Antitumorska aktivnost biljnih kanabinoida s naglaskom na učinak kanabidiola na karcinom dojke. J. Pharmacol. Exp.Ter. 2006, 318, 1375.
  • McPartland, JM; Russo, EB Handbook of Cannabis, Oxford University Press, Oxford, Velika Britanija, 2014, str.
  • Russnes, HG; Lingjaerde, OC; Borresen-Dale, AL; Caldas, C. Molekularna stratifikacija raka dojke: od unutarnjih podtipova do integrativnih klastera. Am. J. Pathol. 2017, 187, 2152
  • Russo, EB Beyond Cannabis: biljke i endokanabinoidni sustav. Trendovi u Pharmcolu. Sci. 2016, 37, 594.
  • Russo, EB Taming THC : Potencijalna sinergija kanabisa i učinak fitokanabinoid-terpenoid Entourage. Br. J. Pharmacol.2011, 163, 1344.
  • Schwarz, R .; Ramer, R .; Hinz, B. Ciljanje endokanabinoidnog sustava kao potencijalni antticancer pristup. Drug Metab.2018, 50, 26.
  • Siegel, RL; Miller, KD; Jemal, A. Cancer Statistics, 2018. Ca-Cancer J. Clin. 2018, 68, 7.
  • Velasco, G .; Sánchez, C .; Guzmán, M. Prema upotrebi kanabinoida kao protutumorskih agensa. Nat. Rev. Cancer 2012, 12, 436.
  • Svjetska zdravstvena organizacija. Globalni zdravstveni opservatorij. Ženeva: Svjetska zdravstvena organizacija; 2018. Who.int/gho/database/en/.


Sign In or Register to comment.