Ne morem odgovarjati, pisati na forumu. Napiše da nimam dovoljenja?

Dojenje i konoplja

CiliCili admin

Dojenje i konoplja: je li sigurno?

  • Majka doji dijete

Stručnjaci preporučuju da prestanete uzimati marihuanu tijekom dojenja. No uporaba marihuane tijekom dojenja može biti bolja od prelaska na formulu.

Dojenje pruža mnoge zdravstvene beneficije i majkama i dojenčadi. Međutim, liječnici su u sukobu kada se radi o dojenju i upotrebi marihuane.

Istraživanja pokazuju da se THC može pojaviti u majčinom mlijeku nakon što je progutala marihuanu. I druge studije pokazuju da bebe koje doje majke koje koriste marihuanu mogu imati probleme s motoričkim razvojem.

Općenito, preporuča se prestati uzimati marihuanu tijekom dojenja. No rizici korištenja marihuane tijekom dojenja još uvijek nisu uspostavljeni.

Stručnjaci za laktaciju vjeruju da je ponekad vrijedno nastaviti s dojenjem dok koristite marihuanu.

Da li marihuana utječe na majčino mlijeko?

Trudna ena skuplja zglob

Dokazi pokazuju da THC izlazi u majčinom mlijeku majki koje koriste marihuanu.

Studija iz 1982. ispitala je uzorke mlijeka dviju majki koje su koristile marihuanu. Prva majka je pušila marihuanu jednom dnevno, dok je druga majka pušila sedam puta dnevno.

Mlijeko obiju majki sadržavalo je THC, pri čemu je lakši pušač imao manje, a teži pušač više.

Istraživači su također testirali žensku krv i otkrili da je njihovo mlijeko imalo do 8 puta više THC-a od krvi, što znači da je THC bio koncentriran u majčinom mlijeku. Istraživači vjeruju da je to zato što se THC lako otapa u masti u majčinom mlijeku.

Istraživači su također testirali stolicu svojih beba za THC i THC metabolite. Otkrili su da bebe izlučuju i THC i metabolite, sugerirajući da bebe apsorbiraju i obrađuju THC koje dobivaju iz majčinog mlijeka.

Studija iz 2011. godine testirala je majčino mlijeko majki koje su koristile kanabis i druge tvari. Ova studija također je utvrdila da se THC izlučuje u majčinom mlijeku, potvrđujući rezultate prethodne studije.

Koji su učinci na bebe?

to su uinci na bebe

Što se tiče učinaka uporabe marihuane i dojenja, postoje suprotstavljena izvješća.

Razdoblje nakon rođenja djeteta je kritično vrijeme za razvoj mozga. Smatra se da seTHC distribuira u mozak i pohranjuje u masnim tkivima tjednima do mjeseci.

Međutim, može biti teško izvući bilo kakve zaključke jer su majke koje puše tijekom marihuane tijekom dojenja vjerojatno također pušile tijekom trudnoće. To znači da ne možemo uvijek reći da li izloženost u maternici ili iz mlijeka uzrokuje promjene u razvoju djeteta.

Studija iz 1985. godine pokazala je da nema razlike u rastu beba, mentalnom ili motoričkom razvoju između majki koje su pušile tijekom dojenja i onih koje nisu.

Međutim, istraživači su istaknuli da su njihovi nalazi u sukobu s drugim studijama. Smatraju da razlike u uzorcima mogu objasniti tu razliku.

Veća studija objavljena 1990. godine otkrili značajne razlike u motoričkom razvoju između dojene 1 godišnjaka čije su majke pušile marihuanu i onih čije majke nisu. Nije bilo značajnih razlika u socioekonomskom statusu između dviju skupina.

Dojenje naspram formule

Dojenje naspram formule

Zdravstvene vlasti diljem svijeta slažu se da dojenje ima mnoge prednosti za majku i dijete. Dojenje rezultira doživotnim zdravstvenim beneficijama za djecu.

Djeca koja su dojena imaju manji rizik od smrtnosti dojenčadi, alergija, dijabetesa i infekcija. Majke koje doje iskustvo manje postporođajne depresije i imaju manji rizik od raka dojke i jajnika.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se djeca dojena barem prvih šest mjeseci svog života.

Kada majka ne može ili ne odluči ne dojiti, druga mogućnost je hranjenje bočicom pomoću formule.

Iako se formula za dojenčad tijekom godina poboljšala, ona još uvijek ne može reproducirati prednosti majčinog mlijeka.

Majčino mlijeko sadrži žive bakterije koje pomažu u oblikovanju imunološkog sustava djeteta. Dojenje je također oblik kontakta kože s kožom koji ima mnoge prednosti za majku i dijete.

Ukupno gledajući, dojenje ima mnoge prednosti i preporučuje se u odnosu na hranjenje.

Što kažu stručnjaci?

to kau strunjaci

Iako rizici uporabe marihuane tijekom dojenja nisu uspostavljeni, zdravstveni radnici preporučuju zaustavljanje uporabe marihuane tijekom dojenja.

Američki koledž za ginekologiju i ginekologiju izjavio je da je uporaba marihuane tijekom dojenja "obeshrabrena" zbog nedovoljnih dokaza da je sigurna.

Međutim, postoje mnoge zdravstvene prednosti dojenja, a ne formula. Dakle, ako se žena ne može suzdržati od upotrebe marihuane, možda je još uvijek vrijedno dojenja nego prelazak na formulu.

Smjernice ABM-a

Akademija medicine dojenja (ABM) objavila je niz smjernica o dojenju i uporabi tvari u 2015. Smjernice navode:

"U ovom trenutku, iako podaci nisu dovoljno jaki da se ne preporučuje dojenje s bilo kojom upotrebom marihuane, potičemo oprez."

To znači da su prednosti dojenja vjerojatno veće od rizika koje uzrokuje marihuana. Međutim, još uvijek postoji rizik, pa je najbolje dojiti bez upotrebe marihuane.

Međutim, ove smjernice osporavaju drugi stručnjaci u tom području. Autori su te smjernice nazvali “razočaravajućim”, tvrdeći da medicinski stručnjaci uvijek trebaju pogriješiti na strani opreza. Oni vjeruju da bi majke koje koriste marihuanu trebale prestati s dojenjem.

Stručnjaci za dojenje

2015 Istraživanje laktacije stručnjaka (uključujući i medicinske sestre, dojenje stručnjaka i drugih stručnjaka) otkrili su da je većina tih radnika preporuke od slučaja do slučaja, kada je u pitanju marihuana i dojenja.

Stručnjaci su procijenili da je između 1 na 10 i 1 od 5 njihovih klijenata tijekom dojenja koristila marihuanu.

Najčešće citirani izvor koji su stručnjaci za laktaciju koristili za svoje preporuke bila je knjiga dr. Thomasa Halea " Lijekovi i majčino mlijeko ".

U knjizi se marihuana nalazi u kategoriji najvišeg rizika. U knjizi se navodi: "upotreba droge u dojilja jasno nadmašuje svaku moguću korist od dojenja."

Zanimljivo je da mnogi od tih profesionalaca temelje svoje preporuke na osobnom i kliničkom iskustvu.

15% ispitanika preporučilo je da žene potpuno prestanu dojiti ako ne mogu prestati uzimati marihuanu.

Međutim, mnogi anketirani stručnjaci za laktaciju vjeruju da su prednosti dojenja veće od rizika od izloženosti marihuani. 41% ispitanika preporučuje nastavak dojenja čak i ako majka koristi marihuanu.

Donja linija

Mnogo se raspravlja o marihuani i dojenju.

Dobro je utvrđeno da dojenje ima mnogo prednosti. No, rizici korištenja marihuane tijekom dojenja i dalje su na raspravi.

Neke studije su pokazale negativne učinke uporabe marihuane tijekom dojenja, ali druge nisu otkrile nikakvu razliku.

Također je poznato da THC izlazi u mlijeku kada majka koristi marihuanu tijekom dojenja. THC i njegovi metaboliti izlaze u stolici djeteta, što ukazuje na to da beba upija THC.

Kada je riječ o uporabi bilo kojeg lijeka tijekom trudnoće, medicinski stručnjaci moraju odmjeriti prednosti i mane.

Sign In or Register to comment.