Vijesti iz medicine i liječenja konopljom

2456720

Comments

 • 6.3.2019 14:00 Ljubljana
  Seminar v organizaciji Nacionalnega inštituta za biologijo z naslovom Konoplja in rakave bolezni: znanost proti predsodkom in zlorabi, ki ga bosta predstavili Tamara Lah Turnšek (Nacionalni inštitut za biologijo) in Tanja Bagar (ICANNA - Mednarodni institut za kanabinoide); Biološko središče, predavalnica B1, Večna pot 111
 • Pušenje kanabisa može povećati broj spermija

  Ananya Mandal MDDo ananya Mandal, MDFeb 7 2019Recenziju napisao Kate Anderton, dipl.ing

  Nova studija pokazala je da muškarci koji su pušili kanabis u nekom trenutku svog života imaju veći broj spermija nego muškarci koji nikada nisu pušili. Nalazi su objavljeni u najnovijem broju časopisa Human Reproduction .

  Sperma

  Istraživanje provedeno od strane istraživača sa Sveučilišta Harvard, istražilo je 1.143 uzorka sperme od 662 muškarca koji su bili registrirani u različitim klinikama za plodnost u razdoblju od 2000. do 2017. godine. Ti su muškarci pitani o svojim navikama na kanabis i prethodnom ponašanju uzimanja droge.

  Istraživači su primijetili da je otprilike polovica muškaraca upisanih u studiju prethodno pokušala ili je već koristila kanabis.

  Nakon što su ispitali uzorke, istraživači su otkrili da je samo oko 5 posto muškaraca koji su prije pušili kanabis imalo klinički nizak broj spermija, u usporedbi s 12 posto muškaraca koji prije nisu probali kanabis.

  Primijetili su da je prosječna starost muškaraca u vrijeme prikupljanja uzoraka bila 36 godina, a od tih sudionika 55% je koristilo marihuanu u nekom trenutku svog života.

  Autori studije navode da bi to moglo biti posljedica kanabisa na endokanabinoidni sustav tijela. Ovaj sustav šalje signale mozgu i ovi signali mogu igrati ulogu u plodnosti, objašnjavaju oni.

  Znanstvenici su također primijetili da su muškarci koji su pokušali ili su koristili kanabis imali višu razinu muškog hormona testosterona. To bi također moglo biti odgovorno za njihov veći broj spermija.

  Jednako uvjerljiva interpretacija je da bi naši rezultati mogli odražavati činjenicu da su muškarci s višom razinom testosterona vjerojatnije da će se upustiti u rizična ponašanja, uključujući pušenje marihuane.

  Dr. Feiby Nassan , autor studije

Sign In or Register to comment.