Limonene: Terpeni koji ublažava depresiju i ubija rak


Limonene: Terpeni koji ublažava depresiju i ubija rak

Sljedeći put kad osjetite miris citrusa mandarine u OG Kushu, sjetite se skromnog terpena limonena. To vam može spasiti život ubijajući stanice raka.

Kao što mu ime kaže, limonen je terpen koji se nalazi u nekim vrstama kanabisa i koji nosi aromu citrusa. Sojevi visoki u limonenu uključuju OG Kush (hibrid), časni Sour Diesel (sativa) i Jack Ripper (hibrid). Bilo koja vrsta lonca nazvana po „naranči“, „limun“, „limeta“ ili „mandarina“ vjerojatno sadrži taj terpen.

Limonen = veliki lijek

Limonene Terpene 4 Limonene Terpeni koji ublaava depresiju i ubija rak

Za pacijente, limonen znači mnogo više od ugodne arome. Ova posebna molekula unutar cvjetova kanabisa ima nevjerojatnu medicinsku učinkovitost. Ona je sposobna za sve, od olakšavanja depresije do borbe protiv raka.

Uz aromu citrusa, terpenski limonen također može prenijeti naznake paprene metvice i ružmarina. Limone, limete i mandarine sadrže limonen. Zapravo, sadrže istu molekulu koja se nalazi u smoli cvijeća kanabisa.

Dok se u pojedinačnom soju kanabisa može pojaviti bilo koji od 200 različitih terpena, u prirodi postoji 20.000 različitih terpena (od kojih je najčešći pinen.

Kao lijek, limonen pomaže mnogim različitim bolestima i stanjima. Poput pinena, snažan je protuupalni. To ga čini učinkovitim za bolesnike s bolestima poput artritisa, burzitisa i fibromijalgije .

Međutim, možda je još impresivnija činjenica da je limonen anti-proliferativan - što znači da ubija stanice raka. Ostali terpeni protiv raka uključuju mircen i linalool .

Limonen je također pokazao da se bori protiv anksioznosti kod pacijenata, pa čak i tretira refluks kiseline (gorušica). Ostali impresivni učinci: Olakšava depresiju i otapa žučne kamence. To je točno: Lonac vam može pomoći da otopite žučne kamence (ako sadrži limonen).

Studije

Limonene Terpene 3 Limonene Terpeni koji ublaava depresiju i ubija rak

Za razliku od kanabinoida koji se pojavljuju samo u kanabisu, terpeni poput limonena i pinena nalaze se u prirodi iu tisućama različitih biljnih vrsta. To znači da se terpeni mogu lako i legalno koristiti u ispitivanjima i istraživanjima.

Studija iz 2014. objavljena u časopisu Antiinflamatorni i antialergijski agensi u medicinskoj kemiji  pokazala je da je limonen protuupalno sredstvo i da je vrijedno liječenja raka.

Ovo istraživanje otkrilo je sposobnost limonena da ubija tumore smanjujući njihovu sposobnost stvaranja novih krvnih žila, u osnovi ih izgladnjavajući da spriječe njihovu proliferaciju. Ova studija također je utvrdila da limonen pomaže u liječenju tkiva kao što je koža, jer pomaže u regeneraciji stanica.

Par studija provedenih 2103. i 2015.  na Centru za rak na Sveučilištu u Arizoni objavio je u časopisu Cancer Prevention Research da je limonen učinkovit u borbi protiv raka dojke.

Studija iz 2013. uključivala je 43 žene s dijagnozom te bolesti. Ove studije su pronašle limonen kako bi učinkovito spriječile proliferaciju stanica raka, kao i smanjile veličinu tumora.

Završio studiju 2015. godine,

Limonen pokazuje svojstva protiv raka u predkliničkim modelima s učincima na višestruke stanične ciljeve s promjenjivom potentnošću.

Prethodna  studija na Sveučilištu u Arizoni objavljena je u časopisu Oncology Reviews . Primijetila je slična svojstva protiv raka u limonenu i dobila molekulu iz kore limuna. Ovo istraživanje otkrilo je učinkovitost protiv raka u staničnim kulturama i životinjama.

Sljedeći put kad se u kuhinji osjeti aroma citrusa u tangerini - ili se slatki buket OG Kusha vuče iz susjednog bong - sjetite se skromnog terpenskog limonena. Može vam spasiti život u budućnosti ubijajući stanice raka.

Tagged:
Sign In or Register to comment.