Travarica recepti

Kakorkoli že pripravljaš grenčice, travarice in podobne stvari - pravilo je, da naj posamezno zelišče ne bo namočeno več kot 1 teden. Kolikor vem, dajejo v travarico meliso, pelin, vinsko rutico in celo janež. Je pa verjetno sestava od recepta do recepta različna. Pri nas občasno namočimo kakšno zelišče (meto, meliso, žajbelj ipd.)

Istarska travarica – 37,5% alc.
Istarska rakija usklađena sa pravilnim odabirom devet ljekovitih trava te sa pravilnim sazrijevanjem, dobiva se ljekovita rakija u kojoj se nalazi sklad aromatičnog i ukusnog okusa, blago zelenkaste boje. Trave koje se koriste veoma su zastupljene u Istri te su njihova ljekovita svojstva poznata od pamtivijeka, te najviše dolaze do izražaja ako su macerirane u rakiji, također i ako su pravovremeno ubrane. Menta paprena (lat. Mentha piperita), Menta divlja (lat. Mentha longifolia), Ruta (lat. ruta), Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis), Mažuran (lat. Orriganum majorana), Stolisnik (lat. Achillea millefolium), Bosiljak (lat. Calamintha officinalis), Kadulja (lat. Salvia officinalis), Koromač (lat. Foeniculumvulgare).

O travarici kroži veliko receptov. Od takih, da vzameš katerokoli žganje in daš zraven trave, pustiš en mesec in to je to.
Prava travarica je KUHANA. Kuhajo se tropine, še bolj razkošno pa je z vinom. Sam sem jo pred kratkim naredil tako, kot mora biti:
Nabavil sem vino, ga vlil v kotel, na to položil trave in kuhal.
1. Žajbelj
2. Rožmarin
3. Koromač
4. Rutica
5. Gorski vrednik ( trava iva)
6. Smrič (brin)
7. Menta
8. Peščeni smilj
9. Pelin
10. Janež
11. Kraški šetraj (vrijesak)
12. Šentjanževka (gospina trava)

Sedaj sedim lepo zunaj, v senci in jo poskušam. Dobra je.

V 1 liter dobrega tropinovca ali sadnega žganja za 3 tedne namočimo: 1 vejico poprove mete, melise, tavžentrože, janeža in 2 lista luštreka. Dodaj še 1 čajno žličko sladkorja.

Što se tiče načina dobijanja travarice postoje tri varijate: maceracija i destilacija,i kombinovano u zavisnosti od vrste biljke.
Kod destilacije najbolje je bilje staviti neposredno pre druge destilacije par dana u meku rakiju,s tim da to vreme zavisi od jačine arome biljke.Kod aromatičnijih je to vreme kraće,ne duže od 2 dana.Ovaj put dobijanja travarice je najbolji i zbog stabilnosti destilata,jedino što kod gorkih likera destilat treba obogatiti ekstraktom,maceratom gorke biljke pošto u toku destilacije gorke materije najmanje prelaze u srednju frakciju destilata.(kim,smilje,anis,žalfija,i sl.)
Maceracijom (srčanik,rogač,lincura,ivansko cveće i sl.) se u rakiji izdvajaju etarska ulja,ali i neisparljivi sastojci kao što su bojene materije,glikozidi,gorke materije itd.Kod vremena trajanja maceracije treba biti oprezan upravo zbog ovih neisparljivih sastojaka koji mogu negativno uticati na osobine rakije,kao i dobijanja neprijatne braonkaste boje rakije.Kod spravljanja lekovitih tinktura,i u te svrhe ide se na dužu maceraciju ALI kod rakije to nije slučaj.Kod rakije je daleko bitnije napraviti harmoniju mirisa i ukusa a to zahtjeva pravovremen prekid maceracije,taman do onog momenta kada smo uhvatili ciljano ono što smo prvobitno želeli.A da bi to postigli moramo svaka dva dana proveravati organoleptički macerate!
Ti kažeš da si išao 14 dana,još na temperaturi 25C,u destilatu jačine 68vol% e pa mislim da si tu napravio grešku.Meni je bilo dovoljno dve nedelje za veći deo biljaka koje sam stavila na maceraciju,gde je baza bila oko 45vol%,temperatura macerata nije prelazila 20C,uz prethodno ispoštovane momente berbe i sušenja.Definitivno manji postoci alkohola,dobro si zaključio za osušene trave!
Naravno kao što sam i prethodno napomenula jačina destilata,i sadržaj zaostale vlage u biljci se moraju uskladiti.(vlažnost dobro osušenog materijala ne bi trebala ići preko 15%).

I za kraj ove uopštene priče samo bih rekla da je bitna i baza.Ja koristim lozov destilat,onaj sa najmanje izraženim karakteristikama koje bi poremetile dobijanje travarice.

Neki proizvođači stavljaju radi dekoracije travu u gotovu travaricu,što je meni krajnja besmislica jer ona može narušiti sve ono što smo do tada radili.Isti stav imam prema voću u gotovoj rakiji.No nisu svi potrošači isti.Ako se to već radi "dekoraciju" treba konzervirati da ne bi uticala na rakiju.

Travarica (za zdravljenje prebavnih organov)
Priprava: Zmešajte po 20 g pelina, zel vrbe, origana, rmana in kolmeža ter mešanico prelijte z 1 L močnim sadnim žganjem. Dobro zgnetite in pustite na temnem mestu teden dni ter nato precedite in dotočite čistega žganja do enega litra (saj zdravilne rastline posrkajo eno mero žganja). Zaužijte po majhen kozarček pol ure pred obrokom.

Recept za rakiju od imele: 30-40 g listića imele staviti u staklenu posudu te preliti s 1L 45%-ne rakije. Staklenku treba držati na zatamnjenom mjestu 15-20 dana, nakon čega treba sadržaj procijediti.

Uobičajeno se pije 2 – 3 puta na dan po 0,2 dcl. S rakijom od imele važno je ne pretjerivati!

Pa da ponovim da sušenjem gube previše okusa i mirisa te zbog toga i radim iscrpak. Inače u južnoj Dalmaciji je postojao običaj da se od cvijetova timijana,ružmarina, vriska, mirte i drugih izrađuju likeri na bazi lozovače i šećera ili meda koje danas rade još neke rijetke starije žene koje se nisu dale u turizam. Poanta je samo u tome da dobiješ drugačiji, rafinirijaniji okus, a kod ružmarinovih cvijetova i vrlo specifičnu gorčinu u okusu koji nema puno veze s ružmarinom (kod ružmarina se skuplja samo cvijet). Konkretno,u uljnom iscrpku cvjetnih vršaka divlje samonikle majčine dušice, opstaje nešto čega nema u samom listu, ni svježem ni suhom, nešto posebno što nam one poklanjaju dok cvjetaju, dok vode ljubav.

Sign In or Register to comment.