Coronavirus (2019-nCoV) in konoplja

Kanabis i koronavirus 2019.-nCov

Novi koronavirus (2019-nCoV), odnosno Wuhan market coronavirus, virus je koji pripada obitelji koronavirusa, gdje ima mnogo virusa, a neki su prije utjecali i na ljude. Prvotno je otkriven u prosincu 2019., iako je na globalne medije stigao tek u siječnju 2020. Njegova simptomatologija uglavnom je povezana s akutnom respiratornom bolešću i teškom pneumonijom, a može čak uzrokovati smrt . Trenutno se većina slučajeva događa u mjestu porijekla, kineskom gradu Wuhanu i njegovoj okolini, iako je WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija ) proglasila globalnu izvanrednu situaciju. U ovom ćemo članku obraditi implikacije koje ovaj novi virus može imati za korisnike marihuane.


Kako se prenosi novi koronavirus?

U početku se čini da se ovaj novi koronavirus u Wuhanu prenosio sa životinje na čovjeka na tržištu hrane u Wuhanu u Kini. Međutim, kasnija istraživanja potvrdila su da se ovaj novi koronavirus prenosi i s čovjeka na čovjeka , uglavnom putem bliskog kontakta s pacijentom ili dodirom predmeta koji su bili u kontaktu s pacijentom.

Iako su gotovo svi slučajevi koncentrirani na istom kineskom području, važno je biti svjestan onoga što se može dogoditi u budućnosti, jer će se širenje nastaviti i na više geografskih područja i utjecati na mnogo veće stanovništvo. Najveći rizik u ovom trenutku je mutacija, ako virus uspije mutirati i postati snažniji ili otporniji, bit će mnogo opasniji.

Što koronavirus znači za korisnika marihuane?

Kao virus koji se širi prvenstveno kontaktom, korisnici marihuane moguća su rizična skupina . Ako u vašem području postoje pogođene osobe, bolje je poduzeti neke mjere opreza. Činjenica da pušači na džepu dijele dimne stvari s drugim ljudima čini to rizičnim. Bolje je djelovati na siguran način i slijediti nekoliko smjernica kako ne bi došlo do nepotrebnog rizika.

Ja sam korisnik kanabisa, što trebam učiniti da izbjegnem rizike?

Ovo su preporuke zdravog razuma, nećemo davati nikakve čarobne recepte ili surađivati ​​s lažnim vijestima koje obećavaju da se ovaj virus može izliječiti kokainom ili izbjeljivačem. Ovdje možete pronaći nekoliko jednostavnih preporuka koje se primjenjuju na korisnike kanabisa.

Ne dijelite zglobove s drugim ljudima

Najjasnija preporuka je ne dijeliti zajednicu s više ljudi, jedan od najdirektnijih načina zaražanja koronavirusa je kroz kontakt s tekućinom. Kad netko puši zglob, uvijek će ostati nešto sline ili znoja na usniku, nakon što taj spoj pređe u usta drugog korisnika, postoji vrlo visok rizik od zaraze , jer tekućina jedne osobe dolazi u kontakt s one sljedeće. U stvari, spoj koji se dijeli s mnogim korisnicima i samo jedan je zaražen može zaraziti sve ostale.

Ne dijelite pribor za osobnu potrošnju

Ako govorimo o zajedničkim cijevima, bongima i isparivačima , rizik je vrlo velik kao kod zglobova , jer je potpuno isti rizik, fluidi jednog od potrošača mogu doći u izravan kontakt s onima drugih, a to je najdirektnije zarazni put.

Međutim, to nadilazi ovo, kontakt tjelesnih tekućina može se dogoditi na neizravniji način, to su takozvane makro tekućine , koje se talože na predmete i zarazno su neko vrijeme (vlasti govore o 5 dana). Na primjer, ako osoba koja ima virus dodirne sluznicu svog lica i ne opere ruke odmah, bilo koji predmeti koje dodirne nakon toga mogu biti opasni za prijenos virusa. Da bi se to dogodilo, druga osoba mora doći u izravan kontakt s tim predmetom, a zatim staviti ruku na usta, nos, rane ili oči.

Obično pušači korova mogu dijeliti upaljače, valjane papire, marihuanu ili sam hašiš koji se može konzumirati, ustaje i sve što bi moglo doći u kontakt s drugom zaraženom osobom, a zatim s vama . Imajte na umu da čak i ako izravno ne dijelite tjelesnu tekućinu, ona može preći sa sluzi na ruke, zatim na objekt, ruke druge osobe i na kraju sluz drugog korisnika, uz rizično ponašanje.

To može reći, ako zaražena osoba rukuje bilo kojim predmetom, poput sjeckanja marihuane ili prevrtanja spoja s nekim drugim, može predstavljati rizik od infekcije.

Ne dijelite prostor s osobama koje bi mogle biti zaražene

Dobro pušenje često uključuje kašalj. Svaki put kada osoba kašlje ili kihne, ona će ispuštati količinu tjelesne tekućine u zrak, ovo je još jedno sredstvo za koronavirus i druge koje se prenose zrakom, a to se naziva mikro tekućina .

Biti u zatvorenom prostoru s više ljudi koji se mogu zaraziti tijekom upotrebe marihuane rizična je aktivnost. Ako je netko od prisutnih zaražen i kašlja ili kiha, šanse za širenje virusa na druge su vrlo velike. Ako na otvorenim prostorima razgovaramo o korištenju marihuane s drugima, rizik je donekle smanjen, ali još uvijek postoji.

Savjeti korisnicima marihuane kako izbjegavati koronavirus

Dakako ako u vašoj zemlji nisu otkriveni slučajevi, šanse za stvarnu zarazu su minimalne ili gotovo uopšte ne postoje . Isto je ako postoji nekoliko slučajeva, tako da nema potrebe za aktiviranjem alarma, osim toga smrtnost ovog novog koronavirusa drži se nižom od one koju je čovječanstvo prije patilo, poput SARS-a. Općenito, oni koji umiru izgledaju kao da su starije osobe ili oni s prethodnim zdravstvenim problemima.

Ako je vaše područje ili država već zabilježila na desetke slučajeva, vrijeme je da stvari počnete shvaćati malo ozbiljnije . Evo preporuka za korisnike marihuane koji žele izbjeći koronavirus:

Najučinkovitija metoda je da operete ruke sapunom često , barem 20 sekundi i budite sigurni da čistite komplicirana područja poput noktiju. Ova je gesta najjednostavnija i najučinkovitija protiv ovog virusa i mnogih drugih bolesti.

Ne dirajte lice ili rane , ovo je malo složenije, u prosjeku ih dodirujemo po licu mnogo puta svaki dan, često bez da to shvatimo, tako da stvarno ne dodirujete lice zahtijeva puno truda i pažnje. Jedna preporuka je slijediti prvi savjet gore, tako da će u slučaju dodirivanja lica biti barem čistim rukama, a vi ćete izbjeći rizik.

Ako u vašem području postoji rizik, ni pod kojim okolnostima ne dijelite zajednički ili ne prihvaćate konzumirati od drugih , to uključuje i cijevi, bong-ove, isparivače i bilo koji drugi predmet koji može biti sredstvo za prijenos virusa. Također, ne prihvaćajte da vam netko drugi daje valjani zglob, čak i ako ta osoba nije pušila s njega, može postojati vrlo visok rizik jer slina može biti na ljepilu valjanog papira. U takvoj je situaciji najbolje napraviti svoj vlastiti spoj i konzumirati ga bez dijeljenja s drugima.

Izbjegavajte kontakt s divljim životinjama, jer je virus u početku skočio s životinje na čovjeka. Ako uspostavite kontakt s bilo kojim od njih, temeljito operite ruke i što je prije moguće.

Izbjegavajte kontakt, boravak na istom mjestu ili rizičnu upotrebu marihuane s ljudima koji su ili su na njih mogli utjecati. Također bi bilo preporučljivo poduzeti ove mjere opreza s osobama koje su nedavno otputovale na područje koronavirusa s velikom učestalošću. Trenutno se vjeruje da treba 14 dana da se utvrdi jesi li dobro , za to vrijeme zaražena osoba možda nema simptome, a opet može zaraziti druge.

Ako živite na području pod utjecajem virusa, najbolje je koristiti samo marihuanu i to samo kod kuće, izaći samo koliko je potrebno i uvijek nositi masku i rukavice za jednokratnu upotrebu. Ne kupujte ništa na crnom tržištu i pokušajte biti sami sebi dovoljni. Kupujte samo zatvoreno posuđe poput papira koje dolazi u plastiku i ne dijelite ništa s drugima.

Comments

Sign In or Register to comment.