Quantum boardovi

Kako sam počeo sa uzgojem u indooru za svoje potrebe, krenuo sam sa kineskim panelima full spectra(ljubičasto svijetlo). Uz to, isprobavao sam sva moguča rješenja nekog diy projekta. Tada, sam kupio home made panel od starih 3w ledica. 120komada,realne snage od 220w. Po njemu sam naoravio par identičnih panela za poznanike, koji nemaju love za ozbiljnije svjetlo! Biljke vole to svijetlo, ali za ozbiljan grow, treba imat i ozbiljan panel. Pošto su dobri paneli od cca 300ak realnih watta, preskupi i nema panse da panel od 100$ izdrži 10.000h,a kamoli 50.000.S vremenom se i pojača zvuk ventilatora, jer se od vručine spigaju(jeftina plastika). Oni jednostavno nemogu biti jeftini, jer kučište, ventilatori, heatsincovi, driveri drže cijenu, previsokom! Odlučio sam se za quantum boardove za koje sam i čuo i gledao, kako odlično odrade svoj posao!

Pošto sa kinezima to sve dugo traje, našao sam tvornicu LEDa u Njemačkoj i naručio svoj prvi Zeus 308xt. Board je snage od 140w i sa dostavom za Hr.izađe oko 150€.

Kako sam ja u toj kupovini"blento"naručio si i jedan HLG 100v2 od 3000k. To je bila pogreška, barem početkom ove godine(2019),jer me je koštao skoro 40€ više nego Zeus, koji je 40w jači i ima više dioda! Uz to, još je i manjih dimenzija! Board valja, to ne osporavam. Za manji box, dušu dao, ali da znate, da ima i jeftinijih, rješenja! HLG je američka firma i drže cijenu...

Došao je prvi Zeus, ali kako sam uzgajao u ormaru, zaletio se po šator i opremu, jer ipak nakraju, kada sve stavim na papir, da sam se od početka, držao jednog setupa, pa bio on duplo skuplji od diy projekata, na kraju sam potrošio ogromne novce na svjetla, koja ja bez nekog ozbiljnijeg alata, nemogu napravit, kao da je tvornički!

Uglavnom, Zeus se kupuje sa MW driverom i imate dvije opcije A i AB drivera. Razlika je ta, da na A driveru, dimmanje se vrši na samom driveru na šaraf, šta je dosta praktično! Opcija AB, daje driveru dodatnu žicu na koji se spoji vanjski dimmer, koji se isto kupuje odvojeno!

Gore su i slike alustripova, koje sam počeo ubacivati, da popunim box. Tada, nisam znao puno o quantum boardovima, pa sam krenuo sa jednim i dva stripa, koja se kupuju odvojeno i dolaze u različitim duljinama i različitih boja dioda(kelvinaže). Sam Zeus je 3500k,dok su stripovi 2700k.

Pošto ja volim, malo i kombinirat, experimentirat, tako sam se zaigrao i sada imam 4 Zeusa i 6 stripova!

Na slici boxa je HLG, ali slični su izgledom, osim što je Zeus jači!

Sa plexiglassom sam spojio stripove, koji se mogu rezat, svakih 7 dioda. Ako vam je do slaganja svog panela, to je dobitna kombinacija. Isto su Samsungove lm301b ledice, kao na Zeusu i svaki strip ima 60 realnih watta. Možete kombinirati i sa driverima! Ovi koje sam uzeo za stripove LCM 60 i LCM 60DA,gone ih na 1400ma i oko 42V. Volti ovise o jačini na kojoj se stripovi gone. LCM driveri imaju dimmer, pomoču prekidača i na sebi ima tablicu, koja vam pomogne, da znate koliko vam tera struje u stripove. LCM-60DA ima opciju spajanja na PC i Bluetooth. Postoji Casambi aplikacija, koja se skine sa google apps i preko mobitela, mogu se simulirat zora i sumrak. Ako ste uzeli stripove, kojima se mogu dimmat kelvini(boja spektra), da ima i toga. Znači, jedno svjetlo, a kelvini od 2100k do 6400k. Trenutno, COBovi se isplate, dok su na stripovima po dvije diode, različitog spektra, pa ih mješanjem narihtava sam driver! (to je još dosta nova tehnologija)

Ovako izgledaju stripovi i može se kupit sa konektorom, ali onda nema od 2700k,nego samo 3500k.

Ovako to kod mene izgleda!


Ja sve garim na max, jer ih isprobavam!

U vegetaciji nema potreba ni za 50% snage i tako se koriste. Za male biljke je dovoljno, da tinja...

Kod mene vidite sva tri, navedena drivera. A driver, čak izvlači 0.7A više nego Zeus prima. Zeus radi na do 3.5A i 40-42V,stripovi do 1.4A i 40-60V.

Amperi i Volti se pomnože i daju vam watte, po kojoj znate snagu boarda! A×V=W

Ja ču još toga opisat, a ako ima pitanja, samo dajte!

Prvi grow sa HLGom id 100w i jednim Zeusom, izvukao sam 440g na tri biljke!

Okruglo 2g/w,šta me je ugodno iznenadilo:)

Tagged:
«13

Comments

 • Stvar je u tome što svaki led chip gubi efikasnost (lumen output) ukoliko se zagrijava, ista stvar je i kod zeus panela, tako da je najbolje pojedinačno svaki panel na max 115 do 120w goniti, za sve preko treba hladnjak koji se isto može kupiti kod led-tech firme za zeuse.

  Za 300w uzgoj, po mom mišljenju je najbolja alternativa: 3x zeus panela dimmata pojedinačno na 100w, tu si na 3,0 A, 189.22 lm/W

  Za još bolju efikasnost kroz potrošnju od 300w, bi najbolje bilo postaviti 4 zeusa dimmata na 2.0 A, na potrošnji od 77,200 W koji rezultira 200 lm/w output, 4 zeusa x 74w potrošnje = 296w ukupne potrošnje, to ti je u teoriji 2 grama po watu u najboljim uslovima.

  Oko far red leda se ne moraš puno gubiti, ja nisam zapazio nikakve velike razlike, iako sam sa klonovima radio prošle godine u hidru, nisam ništa dobro a ni loše zapazio kod biljaka koristeći far led, kvalitet i urod ostali isti..

 • Meni su hladni, jer mi puše ventilator po njima i tako mi je temperatura, ok!

  Iskreno, neznam dali to pomaže, a stripovi su na heatsincovima iz Led-techa i isto su pod ventilatorom!

  Več sam se i ranije pitao u vezi toga, jer iskreno, nisam imao koga pitat:)

  Sve o LED tehnologiji sam učio, postepeno sam, uz par članova, ali na njemačkom forumu sam upoznao njemca, ja neznam njemački on engleski, ali uspio sam ulovit, da za 100×100 box, najefikasnija su 4 Zeusa. Več 120ka,6 Zeusa i da su tada najefikasniji!

  Meni količina nije bitna, ali mi je bitna kvaliteta. Mogao sam za jednog Zeusa, uzet 240w, 2qb sa 288dioda samsungove lm301b ledica, ali švabo je švabo. Naručim i krenem prema vratima:)

  Neznam, vjerujem da su dobri, ali na YouTubeu, večinom imaju HLG, koji je pak skuplji od Zeusa, ali stoji firma iza! Teško je usporedit, netko je možda naletio na lošeg sellera, a meni se neda razmišljat o tome...

  Recimo, Mars hydro ts 1000, sa kim god razgovarao, svaki priča drugačije. Njihova mana je zagrijavanje, dali radi drivera što stoji na njemu, ali HLG 100,V2,isto ima driver na sebi, a grije kao Zeus. Jedan član na drugom forumu, ima preljepe biljke, ispod njih. Mada, Mars ima vjerojatno najbolje panele sa hlađenjem i full spectrom, ali ta tehnologija isto guta više watta!

  Primjetio sam, da i profili,sistem sa Zeusima, povuku dobar dio topline. To ču postat, kada se osuše biljke i ide u 120ku 2 Zeusa i na njima, sa svake strane 196 dioda na alustripovima od 2700k. Ili 4 alustripa:)

  Za mjesec dana ču lupat glavom o zid, jer bi bilo bolje, da sam same Zeuse uzeo, ali htio bi vidjet, dali utječe tih 3500k. Jer, kada se sjetim ekipe, koja je growala sa HPSom, tamo davno:), da sam mu dao 3500k žarulju za cvat, bacio bi je. Čak ide i ispod 2000k!

 • Evo, primjer kako netko tko nema iskustva sa kupovinom preko Aliexpresa, Ebaya i sl.može kupit quantum board bez drivera. Tovć se dešava sve češče i netko tko nema iskustva/znanja, može bezpotrebno gubit i vrijeme i novac, jer kinezi u specifikacijama, navode ono šta nema veze s proizvodom!

  Quantum boardovi su stvarno spustili cijene i za 180$ se može dobit 240w 2 borda na heatsincu sa odgovarajučim driverom!

  Gledam malo opremu i naletim na quantum board sa Samsungovim lm301b i lm561 itd.

  Znači, treba pogledat specifikacije i opis navedenog borda, ali kako se ravnat po tome, kada oni u specifikacijama imaju naveden Mw driver!

  Da nisu navedene sve vrijednosti, još bi pomislio da ne dolazi sa driverom, ali oni su popunili sve, da izgleda kao da je u paketu plug'n play(nakon što pljuneš isti iznos za driver)!

  Ako kupujete svjetla, obavezno kontaktirajte sellera, jer kontaktom se može sve dogovorit!

  Recimo, kupujete 2 borda, a cijena je ok, ali ne želitevplačat carinu. Svaki seller če vam na paket, stavit naljepnici sample ili gift, što vas oslobađa carine.

  Zato, ja rađe dam koji euro više i nemam o čemu razmišljat!

 • Na alibabi se seller može kontaktirat putem četa, pa ga zamolite da vam prepoli račun, platite mu pola cijene za naručeno, a ostatak možete privatno poslati putem western uniona ili paypala, primjer, ako plaćate nešto od 300-400 dollara, seller vam napravi račun na taj produkt od 50-60$, gdje je naravno carina znatno niža, tako da platite poštaru 60$ a ostatak para prije toga pošaljete selleru, i svi sretni.

 • Evo, spojio sam stripove!

  Još ih moram, spojit sa dva komada plexiglasa i tako idu na Sistem sa 2 Zeusa

  Ovako to izgleda, prije spajanja!

  Nema se šta zeznut. Ako krivo i spojite, recimo plus i minus, neče biti ništa. Imaju zaštitu...

  Ovako izgleda, kada ih spojim!

  Drivere, stavljam van boxa, ali mogu i biti ovako, kao na slici! Oni se dimaju, pomoču 5 prekidača i svaki prekidač, koji dignete, pojačava svjetlo!

  Idu na ovaj sistem sa slike! To je kupljeno u LED-techu, kao i sve ostalo. Malo je skuplji od kineza, ali prvi Zeus, odrađuje 3.grow i nikakvih problema!

  Čim ovo granje maknem, montirat ču stripove na sistem. Stripovi su snage od 240w,sveukupno. Jedan je 60w ili 96 samsungovih lm301b ledica!

  Ovdje, na 120ku,preporučaju sistem sa 6 Zeusa, ali možete i sa 4,ali na jačoj snazi!

  Drže se malo bliže, nego paneli sa lečama. Meni su na 35-45cm,ovisno o biljci!

 • FloFlo admin
  edited December 2019

  Stripovi se isto mogu postaviti na šipke šatora, tako da popuniš spotove sa strane (primjer u video zapisu):

  Mada bi ja prije ovakve stripove koristio:

  3x ovakva 50cm osram stripa

  Inače, da, za 120x120 je potrebno min 280w snage (benefit ako imaš hladanjake pa možeš bliže biljkama), stim, da je najbolja solucija min 300-350w za taj prostor, led-tech je izbacio novi setup zeusa:


 • Te stripove sam prvo gledao :)

  Njih sam htio uzet, ali koga da pitam???

  Led-tech ima stvarno, ogroman izbor, hočeš stripove, alustripove, koscaste, okrugle, tako da sam išao na sigurno! Na alustripove od Samsunga!

  Neko mi je rekao, jer sam ja na automate stavio bočna svjetla, da im to radi stres!

  Naravno, nije ni isprobao, ali dva panela su bila, svaki za jednu biljku, tako da sam maknuo!

  Ovaj na videu ima malo preskupe barove na boku! Da mi poboljša kvalitetu, e to bi stavio, 2 stripa iz Led-techa! Ove šta si stavio sa Osramovim ledicama!

  Imam ove profile sa videa i 2 Zeusa sam stavio u njih. Povuče svu toplinu. Sada ču, kako si mi sugerirao, da ih držim na 100-110w,jer ima smisla. Ispod 100w, to da su 4-6 Zeusa....

  U 120ki su 2 Zeusa i 4 stripa, šta je oko 500w. Meni je, da popunim sa gornje strane, a sljedeće ču uzet 2 ova sa Osramovim ledicama. Nek ih pumpa i sa strane!

  Postam, čim sklopim, jer mi je buraz donio žicu od 20mm.

  Nebi ništa rekao, da mu to nije posao! Jumbo plakati, Led reklame, uglavnom firma crta, piše, gravira, nema šta nemogu i umjesto, fine elastične žice, ovaj dofura žicu, koja je debela ko sami strip:)

  Sad čekam drugu:)

  Tako, naručim 3M trake, da zaljepim stripove na heatsinc, a ovaj izadi iz ladice, nekoliko vrsti:) A, sa njegovog kompjutora, naručujem i gleda, kako psujem, što su skupe:)

  Hvala, Flo!

 • Green420Green420 admin
  edited December 2019

  ☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️ Zeus 308 XT High Perf 140 W


  @Stanley kod tebe ko u Betlehemu

  Dolaze još 2 komada Zeusa pa onda idem po taj Amper metar da to bude kak se spada .


  ☀️☀️☀️

 • Vidim ti staviš heatsincive!

  Reci, jel osjetiš da išta povuku topline?

  Moji su hladni, ali meni puše ventilator po njima, jer inače mi neče preko 24°

  Onda,s biljki se cjedi!

  Liberty haze je bombon

  Odlično ih svjetlo fila, s time da sam bordove pobacao po boxu, bez nekog reda!

  Večinu, ionako dajem burazima, a oni financiraju setup!

  Sutra če mi jedan od njih pomoč, da stavim svjetla, pa ču postat. Pospajao sam žice, stavio konektore, tako da se žica dofura do stripova. Uglavnom, stavio sam kratki konektor na stripove, kao na Zeusu. Kad stavljam u box, da mi žice ne smetaju. Samo ih provučem do stripova!

  Sad gledam ove šta mi je Flo sugerirao i to bum složio, ali da ne dolazi ispod biljke. To sam zadnji put zeznuo. To nije bio vertikalni grow, jer sam ih prenisko stavio!

 • Gledam ove nove Zeuse i mnogo su skupi!

  550€ za 300w. Vjerujem da je bolji i dolazi sklopljen, šta če večini prevagnut!

  Ali, ako je problem lemit, uzme se sa konektorom!

Sign In or Register to comment.