Legalizacija konoplje u svijetu

KOJE ZEMLJE MOGU LEGALIZIRATI MARIHUANU 2019. GODINE?

Proteklih 12 mjeseci pokazali su se kao blagodat za zagovornike legalizacije marihuane diljem svijeta, a taj se trend očekuje samo u 2019. godini.

Kanada je postala prva industrijalizirana zemlja i druga zemlja u svijetu nakon Urugvaja , koja je u listopadu legalizirala i regulirala rekreacijsku marihuanu. U Sjedinjenim Američkim Državama, Michigan i Vermont su se pridružili osam drugih država i glavnom gradu, Washingtonu, DC, koji je već legalizirao rekreacijsku kanabis, iako je i dalje zabranjen saveznim zakonom.

Vrhovni sudovi u Južnoj Africi i zemlji Gruziji također su ukinuli zabrane kanabisa, legalizirajući postrojenje za individualnu uporabu. Isto tako, vrhovni sud u Meksiku je peti put presudio da su zabrane pota neustavne. Kada je riječ o ljekovitom kanabisu, Šri Lanka, Tajland i Ujedinjeno Kraljevstvo odobrili su uporabu postrojenja 2018. godine.

Getty Images-1052329862Torontonci se okupljaju na lokalnom koncertnom mjestu kako bi gledali "pupoljak pada" u ponoći, u proslavi legalizacije korištenja rekreacijske kanabisa 17. listopada u Torontu, Kanada. IAN WILLMS / GETTY IMAGES

Druge zemlje širom svijeta pomno prate odluke tih zemalja i istražuju jesu li potrebne slične prilagodbe svojim zakonima o narkoticima. Budući da legalne kanadske i američke korovske tvrtke vide ogromne profite i ulaganja , mnoge vlade bilježe unosan potencijal postrojenja. Evo nekih zemalja koje bi mogle odlučiti slijediti taj primjer i legalizirati 2019. godine.

Luksemburg

Krajem studenog, mala europska nacija Luksemburga priopćila je kako će marihuana uskoro biti legalizirana za rekreacijsku uporabu od strane odraslih. Političari su rekli da će korov biti dostupan samo legalnim stanovnicima, što znači da turistima neće biti dopušteno kupovati proizvode od kanabisa. Prema lokalnim medijima, očekuje se da će zemlja bez izlaza na more postati prva članica Europske unije koja će napraviti tako značajnu promjenu u svojim zakonima o opojnim drogama.

Getty Images-1028019082Alfonso Vilardo, zaposlenik u stakleniku biljke marihuane, pokazuje biljku marihuanu u blizini Empalmea Olmosa, odjel Canelones, Urugvaj, 23. kolovoza.MIGUEL ROJO / AFP / GETTY IMAGES

Francuska

Tijekom ljeta, francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn izjavila je kako će vlada početi preispitivati ​​svoje zakone o lijekovima u odnosu na marihuanu, ističe Francuska 24. Prema sadašnjem sustavu, proizvodi koji sadrže dva posto ili manje kanabisa zakonski su dopušteni za prodaju. Međutim, neke trgovine u kojima se prodaju kvalificirani proizvodi zatvorene su pod drugim zakonima protiv droge. Philippe Coy, predsjednik Konfederacije duhanskih trgovina, izjavio je u srpnju kako njegova udruga potiče vladu da dopusti njihovim trgovinama da prodaju marihuanu svojim klijentima.

Italija

Dok je medicinska marihuana već legalna u Italiji, mnogi političari se zalažu za legalizaciju u rekreaciji. Prijedlog se probija kroz nacionalni parlament, piše CTV News. Međutim, ostaje da se vidi hoće li ga podržati zakonodavci.

Liban

Nabih Berri, predsjednik libanonskog parlamenta, rekao je američkoj veleposlanici Elizabeth Richard u srpnju da njegova vlada planira nastaviti s legalizacijom uzgoja i proizvodnje kanabisa za medicinsku uporabu. Međutim, kako zemlja nije uspjela formirati novu vladu sedam mjeseci nakon svojih posljednjih izbora, takav potez će nužno morati pričekati dok se politički sukobi ne privedu kraju.

Getty Images-1008601236Radnik uzgaja biljke na plantaži kanabisa u selu Yammouneh u istočnoj libanonskoj dolini Bekaa 23. srpnja JOSEPH EID / AFP / GETTY IMAGES

Ujedinjene države

Unatoč tome što je zakonski rekreativno u 10 država i medicinski u više od 30 godina, kanabis je i dalje potpuno zabranjen od strane američke savezne vlade. Međutim, ankete su pokazale da značajna većina Amerikanaca podržava legalizaciju, dok se dvostruki napori u Kongresu kreću naprijed kako bi se okončala zabrana. Predsjednik Donald Trump predložio je da će podržati mjere za legalizaciju postrojenja, a analitičari su ukazali na donošenje zakona o poljoprivredi , koji je legalizirao uzgoj konoplje, kao pozitivan korak prema mogućoj legalizaciji marihuane. S demokratima koji ponovno preuzimaju kontrolu nad Zastupničkim domom, također je vjerojatno da će sve više računa o korovima doći do rasprave.

Sign In or Register to comment.